Padelskador
I denna guide skriver vi om din skada och lyfter fram hur du kan göra för att lindra besvären. För varje skada skriver vi också vilka hjälpmedel som vi rekommenderar för att du ska bli bättre.
Beskrivning av skada
Padel är i jämförelse med andra idrotter är en relativt skonsam idrott. Dock har det i takt med att idrotten vuxit sig större i landet förekommit en ökning av skador hos idrottsutövaren.
Det kan förklaras eftersom idrotten kan utföras med bra speltempo oavsett tidigare aktivitetsnivå hos den som spelar. Ju mer ovan eller otränad man är, desto större risk är det för skada. Spelet är snabbt och ställer stora krav på utövaren i form av snabba rörelser, vändningar och rörelser som kroppen sedan tidigare inte är allt för van vid.
Även det hårda underlaget har påverkan på våra kroppar och inte allt för sällan bidrar det till att problem uppstår. Padelbanorna består en tunn gräsliknande matta för att spelarna ska få bra grepp plus att bollen ska få lagom studs. Mattan är dock limmad direkt på hårt betonggolv och ger väldigt lite dämpning. Därför ställs det stora krav på vilka skor och inlägg du använder för att ge rätt dämpning och stöd.
Skador kan även uppkomma hos en person som är tränad och har god fysik. Då pratar vi snarare om förslitningsskador och utmattningsskador som uppkommer vid långvarigt och intensivt spelande. Även frekvent spelande med liten tid emellan till återhämtning kan i vissa fall ge symptom.
Symtom
Då det bekymmer kan förekomma på en eller flera nivåer ses nedan några vanligare typer av skador som är starkare associerade med just padel.
Vem det drabbar
Som nämnts ovan är padel en idrott som är relativt förskonad från svåra skador. Skador drabbar med högre frekvens de som tidigare inte varit speciellt aktiva med idrott eller vardagsmotion. Men skador förekommer även hos personer med god fysisk förmåga. Även om en person är fysisk aktiv så kan man fortfarande vara ovan vid rörelserna idrotten medför.
Ovana rörelser och snabba vridningar och vändningar ger stor påfrestning på de kraftigt påverkade muskelgrupperna, såväl som ligament och andra stabiliserande och stödjande strukturer.
Detta kan du göra själv
Det viktigaste för att förebygga uppkomsten av skador inom alla idrotter är att starta aktivitet under sunt förnuft.
Med detta menas att inte köra för hårt och med för stor frekvens i början. Din kropp behöver anpassas efter rörelserna och belastningen den utsätts för. Därför är det bra om du successivt och kontrollerat kan öka träningens frekvens med tiden. Ta det försiktigt i början och öka öka spelandet i din egen takt och framförallt lyssna på kroppen. Gör du detta så förebygger du på ett bra sätt uppkomsten av skador.
Skulle dock skada förekomma så är det bra att minska spelandet en tid tills dess att symptomen blivit förbättrade. Beroende på vilken skada du drabbas av finns det bra stärkande träningsövningar, stretching och hjälpmedel att föregå för att lindra och avhjälpa skadan. Se ovanstående skador för att här få ytterligare vägledning, eller sök i skadehandboken.
Tips: Se över våra fantastiska hjälpmedelsprodukter och inte minst våra skor och inlägg.
Skulle du inte hitta rätt trots allt eller behöver ytterligare vägledning så är du välkommen att kontakta en av våra ortopedingenjörer.
Skriven av
Michael Bankler
Leg. Ortopedingenjör
med 15-års erfarenhet. Specialiserad inom området ortoser, barnortopedi och proteser.