Löparknä

I denna guide skriver vi om din skada och lyfter fram hur du kan göra för att lindra besvären. För varje skada skriver vi också vilka hjälpmedel som vi rekommenderar för att du ska bli bättre.

Beskrivning av skada

Vid löparknäproblematik har senan som löper längs utsidan av knät blivit överbelastad. Överansträngning av senan leder till inflammation av den underliggande slemsäcken. Smärta uppstår då i området kring eller strax ovan knäet vid det nedre lårbensutskottet.

Om du har löparknä upplever du kraftig smärta i samband med aktivitet. Men som tur är finns det goda chanser att bli av med problemet. Besvären uppstår ofta då man löptränat hårdare än vanligt, därav namnet.

Olika typer av hjälpmedel

Ett knäskydd som ger bra kompression och måttlig stabilitet kan med fördel användas för att minska påverkan. Kompressionen gör dessutom att cirkulationen ökar kring knäleden, vilket snabbar på läkningen av det påverkade och inflammerade området.

Ett knäskydd bör användas enbart vid behov och inte hela dagen. Det vill säga använd skyddet när du utsätter knät för belastning som du upplever som smärtsamt. Detta kan exempelvis vara under idrottsutövande eller på jobbet om du har ett aktivt arbete.

Hjälpmedel för vuxna

Oavsett vilket knäskydd du använder, så använd det endast under aktivitet eller för avlastning och smärtlindring under dagen. Skydden är inte lämpade att användas nattetid och kommer heller inte bidra med någon positiv effekt på natten, då benet denna tid inte utsätts för någon belastning.

Exempel på knäskydd du kan använda är Knäskydd Genutrain P-3 .

Om du har knäinstabilitet i samband med löparknä rekommenderas Knäskydd Genutrain S

För barn

Som nämnts tidigare är löparknä hos barn ovanligt. Dock kan smärta runt knäregionen uppkomma hos barn. Knäskydden nedan har bra stötskyddande egenskaper och används med fördel under idrottsaktivitet. Barnet kan även använda det under dagen vid smärtpåverkan för att smärtlindra.

Skydden är inte lämpade att användas nattetid och kommer heller inte bidra med någon positiv effekt på natten, då benet denna tid inte utsätts för någon belastning.

Exempel på knäskydd som passar barn är Knäskydd Handboll Sport Barn och CRX602 Basic Patella

Symtom

  • Smärta på utsidan knät som uppkommer vid exempelvis löpturer. Smärtan ökar då under träningspasset. Ofta ökar den så mycket att man tillslut måste avbryta aktiviteten.
  • Initialt är smärtan ofta diffus för att sedan bli skarpare och mer skärande i sin karaktär.
  • Ofta ses ökade besvär om man springer eller går i utförsbacke.
  • Man kan ofta uppleva ömhet om man känner och trycker över lårbensutskottet.
  • Smärtan kan försvinna dagarna mellan träningspass för att sedan återkomma vid nästa löptur.

Vem det drabbar

  • Skadan är vanlig bland långdistansmotionärer. Exempelvis om du springer maraton, åker längdskidor eller cyklar. Vanligast är att personer som löptränar mycket drabbas. Inte sällan efter längre tids intensiv träning, eller vid plötslig intensifiering av träning.
  • Det kan uppstå lättare vid repetitiv träning på hårt underlag, exempelvis löpträning på asfalt.
  • Ökad risk ses vid hjulbenthet, om benen är olika långa eller om man har låga fotvalv.
  • Man tror att ökad spänning i senan (traktus iliotibialis) kan vara en riskfaktor.
  • Det diskuteras även om ökad pronation skulle kunna öka risken för löparknä.
  • Löparknä hos barn är sällsynt förekommande. Oftast beror smärtpåverkan istället på tillväxtrelaterande bekymmer (dvs smärttillstånd som växer bort med tiden barnet växer). Muskler,senor,ligament och skelett växer inte i samma takt, vilket i sin tur kan medföra en lokal ökad ansträngning i vissa strukturer.

Detta kan du göra själv

  • Vila några dagar tills besvären avtagit, vid uttalade besvär kan några dagars receptfri antiinflammatorisk tablettbehandling vara aktuellt.
  • Alternativ träning som varsam simträning kan prövas.
  • Undvik löpning i långa sluttande utförsbackar. Drabbas du av påverkan så minska ned på träningen eller byt träningsform under en tid, till något som inte påverkar lika negativt.
  • Börja långsamt stretcha senan. Stretchning görs efter konsultation av sjukgymnast.
  • Du blir vanligtvis bra i knät om du vilar några dagar. Men se till att börja träna försiktigt igen efter vila, så inte besvären kommer tillbaka.
  • Kolla över dina löpskor. Om du har uttalad pronation eller olika långa ben kan detta behöva justeras med skoinlägg eller andra fotriktiga skor.
  • Ofta blir man helt bra efter genomförd egenvård.

Behandling i vården

Vid längre tids återkommande besvär kan det bli aktuellt med kortisoninjektion i den slemsäck som är belägen under senan. Detta brukar ge god effekt när egenvård och sjukgymnastik inte räcker till.

Observera att långvarig repeterande behandling med kortisoninjektioner har en försvagande effekt på strukturerna.

Aktuellt med operation?

Löparknä behövs mycket sällan opereras. Om besvären håller i sig mer än 6 månader trots ovanstående insatser, dels genom egenvård dels via sjukvården, kan det i vissa fall bli aktuellt med remiss till ortoped för bedömning och ställningstagande till operation.

Skriven av

Michael Bankler

Leg. Ortopedingenjör

med 15-års erfarenhet. Specialiserad inom området ortoser, barnortopedi och proteser.