Pronation & plattfotad

I denna guide skriver vi om din skada och lyfter fram hur du kan göra för att lindra besvären. För varje skada skriver vi också vilka hjälpmedel som vi rekommenderar för att du ska bli bättre.

Beskrivning av skada

”Pes planus” är den medicinska termen för plattfothet. Den kommer från latin: Pes = fot och Planus = vanlig, plan mark. Några av oss föds med detta, men för flertalet av oss sjunker/kollapsar det inre/mediala valvet med åldern. Med detta följer ofta överpronation som betyder att foten och fotleden tenderar att rulla inåt och utsätter ankel och underben för en överdriven inåtrotation.

Olika typer av hjälpmedel

Fotriktiga skor med stabil och bra sula och inlägg, är bra hjälpmedel för överpronation och plattfot. Räcker det inte med ett par färdiga inlägg så kan man skräddarsy ett par ortopediska inlägg i stället.

Symtom

Några vanliga fotbesvär i samband med överpronation och plattfothet kan vara:

 

Vem det drabbar

Generellt kan nedsjunkna valv vara ett tillstånd som ärvs från en eller båda föräldrarna. Dessutom kan ålder, övervikt och graviditet orsaka att våra valv kan kollapsa. Att vara på ett arbete som kräver många timmars stående och/eller promenader (t.ex. undervisning, butiker, hotell, inom byggbranschen etc.) bidrar till detta tillstånd, speciellt när man står på hårda ytor som betonggolv. Sist men inte minst kan dåliga skor orsaka att våra fötter rullar in mer än de borde.

Detta kan du göra själv

Platta fötter och nersjunkna valv kan behandlas effektivt genom att bära inläggssulor i dina skor. Ortopediska inläggssulor kan skräddarsys och ordinerats av din fotspecialist (ortopedtekniker), eller så kan du använda en så kallad “färdig” inläggssula. De flesta människor kräver/behöver inte dyra specialtillverkade inläggssulor mot överpronation och plattfothet, om de inte har ett specifikt medicinsk fotproblem. Här hittar du även skor ur vårt sortiment som är tillverkade för dig med pronation. 

Behandling i vården

Om man har besvär med sina fötter så kan man vända sig till sin vårdcentral för att få ett utlåtande och en eventuell remiss för detta. Sen får man träffa en ortopedingenjör som rådgör vad som kan vara det bästa för just dig och ditt fall. Får man ej en remiss från sin vårdcentral så kan man ändå få hjälp privat med inlägg och bra skor. Fråga din vårdcentral om vart du kan vända dig för att få råd.

Aktuellt med operation?

Det brukar inte vara aktuellt med operation för överpronation eller plattfot. Rådgör med din vårdcentral eller läkare om du har besvär som inte försvinner eller om dina ortopediska inlägg inte hjälper.

Skriven av

Michael Bankler

Leg. Ortopedingenjör

med 15-års erfarenhet. Specialiserad inom området ortoser, barnortopedi och proteser.