Din kundvagn

Din kundvagn är tom

Varukorg

Handledssmärta (Överbelastning av handled)

Senast uppdaterad: 9 september 2020

Beskrivning av skada

Överbelastning är en vanlig orsak till smärta i handlederna och har flera olika namn, varav det mest beskrivande kan vara ”stenoserande tendovaginit”. Det är latin och betyder, mycket förenklat, inflammerad och trång senskida. Men det vanligaste namnet på åkomman är Morbus de Quervain.

Vid Morbus(Mb) de Quervain får man smärta i handleden över det område där tummen sitter. Tillståndet är vanligt och har fått sitt namn efter den kirurg som var först med att beskriva det. 

Mb de Quervain är en lokal inflammation i den senskida i vilken tummens sträcksenor löper. Inflammationen skapar svullnad och förtjockning av senskidan som gör att senorna inte kan glida lika fritt. Detta skapar ömhet i området och smärta vid rörelse av handled och tumme. 

Bild nr 1: Bilden visar tummens sträcksenor och dess senskidor. Bilden illustrerar även hur svullnaden kan leda trängsel i ett mycket begränsat utrymme.

Vem det drabbar

Handledssmärta är vanligt förekommande och kan drabba vem som helst. Oftast uppkommer handledsrelaterade problem efter en överansträngning. Men det finns även andra faktorer som kan orsaka tillståndet.

  • Man vet fortfarande inte varför tillståndet uppstår. 
  • Monotona, repetitiva och ovana rörelser av handled och tumme ökar risken för att drabbas. Det kan exempelvis vara målning eller att man som nybliven förälder bär sitt barn mycket.
  • Kvinnor drabbas oftare än män. Vanligast är ammande kvinnor, samt kvinnor i övergångsåldern. Detta gör att hormonförändringar tros vara en riskfaktor.

Symtom

Symptom som värk i handleden kan yttra sig då man arbetar aktivt med handen, men kan också komma att yttra sig nattetid vilket i sin tur medför stora sömnproblem.

  • Vanligast är handledssmärta över handryggen på den sida där tummen sitter. 
  • Det börjar ofta som en ömhet men vid fortsatt rörelse ökar det till mer distinkt smärta över handleden och ner över tummen. 
  • Smärtan kommer framförallt vid rörelse av tummen. Det kan exempelvis göra ont att greppa och lyfta en burk. Det kan även göra ont om du sträcker på tummen.
  • Det ömmar om du känner över området, och om du samtidigt rör på tummen kan det kännas som att det knäpper och knastrar över senan.
  • Mest uttalad blir smärtan om du fäller in tummen i handflatan och sedan vickar på handleden. 

Detta kan du göra själv

Beroende på orsaken till handledsvärken är det viktigt att minska belastningen eller rörelserna som gör att problemen blir större. Därför är alltså viktigt att minimera de rörelserna som är missgynnsamma för tillståndet. Finns en inflammation är det viktigt att man vila och avlastar handen. Är det en arbetsrelaterad skada så är det absolut ide att se över de ergonomiska förhållandena på arbetsplatsen så att de skadande rörelserna och påfrestningarna elimineras.

Besvären kan gå över helt av sig själv om du vilar tummen och handleden från belastning och rörelse. Du kan också prova att ta antiinflammatoriska tabletter, exempelvis ibumetin, ibuprofen eller naproxen.

Olika typer av hjälpmedel

Beroende på orsaken till värken eller hur den uppkommer behövs olika typer av handledsortoser (handledstöd). Är värken relaterad till tungt arbete, bör man försöka minimera påfrestningen på handleden genom att ha en stabiliserande skena i handledsskyddet som minimerar den ogynnsamma rörelsen vilken framkallar värken.

Exempel på ett sådant handledsskydd är 7070 prisma stabil plus. Det är ett mycket stabilt skydd som passar vid svår smärta.

Vid lindigare smärta rekommenderas istället Handledskydd Alfa som är en smidigare variant och ofta enklare att använda. Ju mindre påfrestning på handen som utförs i form av vikt, desto mindre stabilt skydd krävs för att avlasta.

Är det däremot värk och svullnad som framkallar smärtan så kan det vara bra med ett handledsskydd som har mera kompression för att minska svullnad. Ett sådant skydd är exempelvis 50P13 Manu Sensa.

Tveka inte på att fråga oss om du är osäker på vilket skydd du bör välja.

Behandling i vården

För att bättre kunna vila handen kan man få hjälp av en stödskena, en så kallad handortos. En arbetsterapeut eller sjukgymnast kan hjälpa till att prova ut en som passar dig. Du är också välkommen att ringa till oss om du behöver rådgivning.

Din läkare kan även anpassa dosen och typen av antiinflammatoriska läkemedel för bättre effekt. Vid utebliven effekt kan man ibland behöva en kortisoninjektion vid området som då kan dämpa inflammationen bättre.

Aktuellt med operation?

Besvären kan, som tidigare beskrivits, gå över av sig själv. Om inte ovanstående åtgärder har någon effekt kan det däremot bli aktuellt med operation. Det är inte ovanligt att det behöver opereras för att besvären skall försvinna helt. Operationen tar ungefär en timme och innebär att senskidan klyvs så att inflammationen kan läka bättre. Oftast behöver du inte sövas ner, utan ingreppet kan göras i lokalbedövning. Efter operationen behöver du vila handen och därefter långsamt öka belastningen under en till två månaders tid. Det finns alltid risker med en operation och du behöver därför diskutera riskerna med den läkaren som utför ingreppet innan du tar beslutet.

Skriven av Michael Bankler

Leg. Ortopedingenjör

Leg Ortopedingenjör med 15-års erfarenhet. Specialiserad inom området ortoser, barnortopedi och proteser.