Över­­ansträngning eller muskel­bristning i vaden

I denna guide skriver vi om din skada och lyfter fram hur du kan göra för att lindra besvären. För varje skada skriver vi också vilka hjälpmedel som vi rekommenderar för att du ska bli bättre.

Beskrivning av skada

Vadmuskelbristning är som det låter, en bristning i någon av vadens muskler eller skada på bindvävshinnan mellan den djupa och ytliga vadmuskeln. En muskel är uppbyggd av många små muskelfibrer och vid en muskelbristning så har en eller flera muskelfibrer gått av.

Vadmuskelbristning en vanlig idrottsskada som oftast uppstår vid explosiv aktivitet, när man växlar från långsamt till hastigt arbete. Bristningen kan även uppkomma efter upprepande ensidiga rörelser.

Symtom

Typiska symptom är först kraftig huggande smärta i nedre delen av vadmuskelns insida med en efterföljande ömhet och muskelsvaghet. Det brukar göra väldigt ont att gå som vanligt så fort muskeln aktiveras. Området svullnar eller blir missfärgat, då det uppstår en liten blödning i muskeln.

Vem det drabbar

Vadmuskelbristning drabbar främst idrottsaktiva. Män mellan 40-60 år som utövar sporter som tennis, fotboll och innebandy är överrepresenterade.

Tänkbara orsaker är:

  • Dålig uppvärmning
  • Korta och strama muskler
  • Överbelastning
  • Yttre våld.

Detta kan du göra själv

Viktigt att omgående avsluta aktiviteten efter att bristningen har uppstått. Ha benet i högläge och lägg på ett tryckförband för att minska svullnaden. Detta minskar omfattningen av skadan och kan påskynda läkningsprocessen.

För fortsatt behandling bör skadan undersökas av någon medicinsk utbildad personal.

Behandling i vården

En rehabiliterings plan från medicinsk utbildad personal med upptrappning av träning. Vanligtvis blir det vila de första dagarna, sedan lätt stretch för att sedan öka belastningen. Läkningen av muskelbristningen beror på skadans omfattning och placering.

Aktuellt med operation?

Operation är inte aktuellt då skadan läker oftast bra av sig själv med hjälp av ett rehabiliteringsprogram.

Skriven av

Michael Bankler

Leg. Ortopedingenjör

med 15-års erfarenhet. Specialiserad inom området ortoser, barnortopedi och proteser.