Vi har 20% i rabatt på våra rollatorer

Din kundvagn

Din kundvagn är tom

Varukorg

Så väljer du rätt löparskor

Nyckeln till en bra löparupplevelse ligger i skorna. Dina fötter är unika och för att få den där perfekta löpturen behöver du välja ett par skor som sitter perfekt på just dina fötter.

När du springer belastas kroppen hårdare än när du går, vilket innebär att du behöver ha ett par skor som sitter bra och ger rätt stöd och dämpning. Skador som uppstår under löpträning börjar ofta i fötterna och fortsätter sedan uppåt mot knän, vader och rygg.

För att undvika att detta sker är det viktigt att verkligen välja ett par löparskor med omsorg.

I artikeln behandlar vi de viktigaste komponenterna när du väljer löparsko:

Rätt löparskor för rätt underlag

Det är viktigt att välja rätt sko som är anpassad för rätt underlag. Asfalt är ett vanligt, men väldigt hårt underlag att springa på. Om du springer på asfalt är det viktigt med en rejäl dämpning för att avlasta dina knän och fötter.

Om du däremot springer mycket i terräng har du inte lika stort behov av dämpning eftersom underlaget är skonsammare för kroppen. Däremot är det viktigt med bra mönster på sulorna som gör att du får bättre fäste i skog och mark. Det finns skor som är anpassade specifikt för terränglöpning.

Välj rätt storlek

Ett vanligt misstag när man köper löparskor är att man köper för små skor. När du provar dem hemma eller i butik känns de bra, men när du sedan sprungit in dem börjar de trycka framtill.

När du springer med en ny sko pressar dina fötter ut skoöppningen, detta medför att foten efter en tid hamnar längre fram i skorna. Därför är det viktigt att välja en löparsko med minst 1 centimeter extra där fram. Du ska alltså köpa något större storlek i löparskor än i dina vanliga skor.

Breda eller smala fötter?

När du väljer löparskor är det viktigt att se till så att lästen, alltså skoformen, är rätt för din fot. Det kan göra ont i fötterna om lästen är för smal för dina fötter, och är den för bred kommer fötterna röra sig i skon vilket ger dig skavsår.

För en bred fot behöver du alltså en bred läst, och för en smal fot en smalare läst.

En del personer har problem med bred framfot och smalare häl. Om man då väljer en bred sko kan det bli ett glapp där bak, vilket gör att du får skavsår och dessutom riskerar att slita sönder fodret i skon. Här är det viktigt att välja en sko som sitter bra över fotryggen och vristen utan något glapp.

Se alla våra skor som passar för dig med lite bredare fötter.

Hallux valgus

Hallux valgus är en vanligt förekommande felställning i foten, framförallt hos kvinnor. Det innebär att man har en stortåled som sticker ut.

Om man har Hallux valgus är det viktigt att välja en sko med mycket plats där fram så att det inte blir ett tryck på fötterna från sidan av skon.

Ett vanligt problem för en person med Hallux valgus är att de flesta skor är breda hela vägen, medan foten är bred där framme och smal där bak.

Då kan det glappa där bak vilket gör att man lätt får skavsår. Det bästa är att hitta en sko som är bred fram, och smal bak. Men har man redan köpt en bred sko, kan man sätta i ett hälgrepp för att minska volymen bak i skon.

Se alla våra skor som passar för dig med Hallux valgus.

Vridstabil sko

För en vanlig motionslöpare är en vridstabil sko med stabil hälkappa det bästa alternativet. När du böjer skon ska den böja sig på samma ställe som foten böjer sig naturligt, alltså där dina tåleder är.

Du ska aldrig kunna vrida skon så att du ser undersidan på sulan när du håller den framför dig med sulan nedåt. Då är skon inte tillräckligt vridstabil.

Du ska inte heller kunna trycka ned hälkappan med tummen hela vägen. Detta gäller dock inte för elitidrottare som gärna vill ha skor som är mer vridbara.

Drop

Drop innebär vad skon har för lutning från häl till tå. De allra flesta löparskor har ett drop mellan 4-7 mm vilket ger en behaglig dämpning för din fot.

För en motionslöpare är det bra med ett högt drop. Tävlingslöpare vill dock gärna ha noll dropade, plattare skor eftersom de har mindre material i sig och är därmed lättare.

Om du har bekymmer med knän och fotleder är det extra viktigt med ett högre drop och att skon är stabil för att undvika problem.

Pronation

Att pronera innebär att du landar mer på insidan av foten när du löper. Foten har dock en naturlig pronation och de allra flesta människor pronerar lite.

Bara för att du pronerar lite innebär det inte att du behöver välja en sko med pronationsstöd, det kan räcka med en stabil, neutral löparsko. Men om du däremot har en överpronation i ditt löpsteg ska du välja en sko med pronationsstöd. Det går också bra att lägga in en pronationskil i en neutral sko.

Utan detta stöd kan den yttre menisken i knät ta stryk, något du verkligen ska försöka undvika. Det kan vara svårt att avgöra själv om du behöver en sko med pronationsstöd och ofta är det bra att få hjälp med detta.

Supination

Supination är motsatsen till pronation. Det innebär alltså att du landar på yttersidorna av foten när du springer.

Det är inte lika vanligt med ett sådant löpsteg, men om du har det är det viktigt att ge foten rätt stöd för att inte den inre menisken i knät ska ta stryk. Om du supinerar kan du välja en neutral sko och i stället jobba med inlägg för att stödja utsidan av foten.

Ett bra sätt är att lägga in en kil under fotens ytterkant, för att belasta mer på fotens insida.

Byt löparskor varje år

Om du springer 2-3 gånger per vecka ska du gärna byta ut dina löparskor efter ett år. Även om skon är hel tappar den strukturen efter ett år och dämpningen försvinner mer och mer för varje gång du springer.

Det blir också slitage på de förstärkningar som finns i skon för att motverka ogynnsamma rörelser i foten. Även om du inte springer ofta är materialet i löparskon en färskvara och kan behöva bytas ändå.

Spring en testrunda med skon, känns den stum behöver du troligtvis byta ut den mot en ny. Ofta märker man hur dålig en sko varit när man sätter på sig ett par nya skor.

Fotanalys och 3D scanning

Det absolut bästa alternativet är att göra en fotanalys för att få en löparsko som passar din unika kropp. Vid en analys tar man inte bara hänsyn till saker som pronation och supination, utan man kollar på hela kroppen.

På Ortopedservice kan du komma in när som helst under våra öppettider. Då får du träffa en legitimerad ortopedingenjör som gör en avgjutning med 3D scanning på dina fötter. Efter detta tillverkas ett individanpassat inlägg som passar perfekt för just din fot och dina behov.

Avgjutningar som Ortopedingenjören gör sparas även hos Ortopedservice i en databank, vilket medför att du när som helst han beställa nya inlägg utan att behöva göra en ny avgjutning.

 

Tips:  Om du köpt skor som är för stora över vristerna kan du testa att knyta dem enligt bilden nedan för att de ska sitta bättre.

 

 

 

Skriven av Michael Bankler

Leg. Ortopedingenjör

Leg Ortopedingenjör med 15-års erfarenhet. Specialiserad inom området ortoser, barnortopedi och proteser.

Ring oss på 0500-483000 för enskild rådgivning och hjälp

X