Så väljer du rätt löparskor

Nyckeln till en bra löparupplevelse ligger i skorna. Dina fötter är unika och för att få den där perfekta löpturen behöver du välja ett par skor som sitter perfekt på just dig.

När du springer belastas kroppen hårdare än när du går, vilket innebär att du behöver ha ett par skor som sitter bra och ger rätt stöd och dämpning. Skador som uppstår under löpträning börjar ofta i fötterna och fortsätter sedan uppåt mot vader, knän och rygg. För att undvika att detta sker är det viktigt att verkligen välja ett par löparskor med omsorg.

I den här artikeln tipsar vi om de bästa löparskorna vid olika fotproblem och berättar vad du behöver tänka på när du köper löparskor.

Gå direkt till tips på löparskor för olika fotproblem

Vad ska man tänka på när man ska köpa löparskor?

Att köpa löparskor handlar inte bara om att hitta bekväma skor i din storlek. För att hitta de bästa löparskorna för dig behöver du också ta hänsyn till faktorer som hur breda dina fötter är, hur ditt löpsteg ser ut och på vilket underlag du ska springa på. Det är viktigt att välja skor som passar din budget och uppfyller dina behov – oavsett om du tar sporadiska joggingturer eller springer på daglig basis.

Rätt löparskor för rätt underlag

Det är viktigt att välja en löparsko som är anpassad efter det underlag du springer på. Om du exempelvis springer på ett hårt underlag som asfalt är det viktigt med en rejäl dämpning för att avlasta dina knän och fötter.

Om du däremot springer mycket i terräng har du inte lika stort behov av dämpning eftersom underlaget är skonsammare för kroppen. Däremot är det viktigt med bra mönster på sulorna som gör att du får bättre fäste i skog och mark. Det finns skor som är anpassade specifikt för terränglöpning.

Välj rätt storlek

Ett vanligt misstag när man köper löparskor är att man köper för små skor. Skorna kan kännas bra när du provar dem hemma eller i butik, men när du sedan springer i dem upptäcker du ett obehagligt tryck vid tårna.

När du springer med en ny sko pressar dina fötter ut skoöppningen, detta gör att foten efter en tid hamnar längre fram i skorna. Därför är det viktigt att välja en löparsko med minst 1 centimeter extra utrymme där fram. Du ska alltså köpa något större storlek i löparskor än i dina vanliga skor.

Breda eller smala fötter?

När du väljer löparskor är det viktigt att se till så att lästen, alltså skoformen, är rätt för din fot. Det kan göra ont i fötterna om lästen är för smal, och är den för bred kommer fötterna röra sig i skon vilket ger dig skavsår.

Dessutom riskerar du att slita sönder fodret i skon om foten rör sig för mycket. Här är det viktigt att välja en sko som sitter bra över fotryggen och vristen utan något glapp.

Är din fot jämnbred från tå till häl? Då rekommenderar vi löparskon Saucony Echelon 9 dam eller Saucony Echelon 9 herr. Om du istället har en bred framfot och är smalare från hålfot till häl vill vi tipsa dig om Saucony Tempus dam eller Saucony Tempus herr.

Se alla våra skor som passar för dig med lite bredare fötter.

Vikt på löparskorna

I valet av löparskor kan det vara bra att ta reda på hur mycket de väger. En tyngre sko kan göra att löpningen känns trög och att du snabbare blir trött. Därför är det viktigt att välja en sko som inte är för tung för dig och din löpstil. Utvecklingen de senaste åren har gjort att löparskorna väger mindre idag men med samma stabilitet och stötdämpning som tidigare.

Den genomsnittliga vikten på en löparsko är vanligtvis mellan 220 och 350 gram. Lättare skor, som väger under 220 gram, anses ofta vara bra för snabb löpning och tävling. Tyngre skor, som väger över 350 gram, rekommenderas för längre löpning och träning.

Vikten på en löparsko kan också variera beroende på storlek och modell. Herrskor tenderar att vara något tyngre än damskor på grund av att män vanligtvis har större fötter och mer muskelmassa.

Vilken drop ska man ha på löparskor?

Drop innebär vad skon har för lutning från häl till tå. De allra flesta löparskor har ett drop mellan 4-10 mm vilket ger en behaglig dämpning för din fot.

För en motionslöpare är det bra med ett högt drop. Tävlingslöpare vill dock gärna ha platta skor utan drop, eftersom de har mindre material i sig och är därmed lättare.

Om du har bekymmer med knän och fotleder är det extra viktigt med ett högre drop och att skon är stabil för att undvika problem.

Hur länge kan man ha ett par löparskor?

Om du springer 2-3 gånger per vecka är det bra att byta ut dina löparskor efter ett år. Även om skon är hel tappar den strukturen efter ett år och dämpningen försvinner mer och mer för varje gång du springer.

Det blir också slitage på de förstärkningar som finns i skon för att motverka ogynnsamma rörelser i foten. Materialet i löparskor är färskvara vilket gör att de kan behöva bytas ut även om du inte springer ofta.

Spring en testrunda med skon, känns den stum behöver du troligtvis byta ut den mot en ny. Ofta märker man hur dålig en sko varit när man sätter på sig ett par nya skor.

Bästa löparskorna 2023

Vi får ofta frågan om vilka de bästa löparskorna är – men svaret är inte så enkelt som att vi bara kan ge ett förslag. Alla fötter är unika, och du behöver en löparsko som passar just dig.

Men hur vet man då vilka som passar?

Generellt kan man säga att en bra löparsko ger dig stabilitet och bra dämpning, samtidigt som du är flexibel och lätt på foten under hela löpturen – oavsett fotskador eller knäproblem.

Här tipsar vi om löparskor för dig med antingen pronation, supination, Hallux valgus eller känsliga knän. Vill du se hela vårt skosortiment så hittar du det för damer här och för herrar här. Där kan du enkelt sortera på olika skador – för att hitta skor som passar just dig.

Löparskor vid pronation

Även om du landar lite mer på insidan av foten när du springer innebär det inte att du behöver välja en sko med pronationsstöd. Det kan ibland räcka med en stabil, neutral löparsko. Överpronerar du i ditt löpsteg ska du välja en sko med pronationsstöd eller lägga in en pronationskil i en neutral sko.

Utan detta stöd kan den yttre menisken i knät ta stryk, något du verkligen ska försöka undvika. Det kan vara svårt att avgöra själv om du behöver en sko med pronationsstöd och ofta är det bra att få hjälp med detta. Fråga oss på Ortopedservice – vi hjälper dig gärna i butik och online.

Saucony Omni 20/21 Wide och New balance Fresh foam X 860V13 Wide är båda modeller med pronationsstöd och är bra löparskor för dig som överpronerar. Skorna är utformade med en så kallad pronationskil för att stödja foten och minska överpronation under löpning. Skorna passar dig som är ute efter promenadskor eller löparskor med extra stöd i hålfoten. Då dessa löparskor är perfekta för både löprundor och promenader.

Löparsko: Saucony Omni 20 Wide Women ,  Saucony Omni 21 Wide Men
Drop: 8 mm
Vikt:  Dam 278 g/ Herr 315 g
Passar dig med: Hallux Valgus, Breda Fötter, Ömtåliga och känsliga fötter, Pronation & plattfotad

Löparsko: New balance Fresh foam X 860v13 Wide Women , New balance Fresh foam X 860v13 Wide Men
Drop: 8 mm
Vikt: Dam 243 g/ Herr 307 g
Passar dig med: Hallux Valgus, Breda Fötter, Ömtåliga och känsliga fötter, Hälsporre/Plantarfasciit, Pronation & plattfotad

Löparskor vid plattfot

Att ha plattfot betyder att fotvalvet sjunker ner och hela foten i princip ligger platt mot marken. Detta kan orsaka smärta och obalans i fötterna, benen och ryggen.
Om du har plattfot är det viktigt att välja rätt skor som ger tillräckligt med stöd och dämpning för att minska belastningen på fötterna. Vi brukar rekommendera att man vid plattfot väljer löparskor med extra stöd för fotvalvet, bredare tåbox och ortopediska inlägg.

Även här är Saucony Omni 20/21 Wide och New balance Fresh foam X 860V13 Wide (som ovan) bra alternativ för dig. Eller varför inte testa någon av våra modeller som har en “dynamisk ram” mellan neutral och pronationsstöd. Passar så ledes den som vill ha en neutral sko likväl den som vill ha extra stöd för fotvalvet.

Saucony Tempus och New balance Fresh Foam X Vongo V6 är två olika modeller med “dynamisk ram” mellan neutral och pronationsstöd, stabila och med riktigt fin stötdämpning.

Löparsko: Saucony Tempus Women , Saucony Tempus Men
Drop: 8 mm
Vikt: Dam 224 g/ Herr 264 g
Passar dig med: Framfotsbesvär, Ömtåliga och känsliga fötter, Hälsporre/Plantarfasciit, Pronation & plattfotad

Löparsko:  New balance Fresh Foam X Vongo V6 Men
Drop: 8 mm
Vikt: Herr 303 g
Passar dig med: Framfotsbesvär, Ömtåliga och känsliga fötter, Hälsporre/Plantarfasciit, Pronation & plattfotad

Löparskor vid supination

Supination är motsatsen till pronation. Det innebär alltså att du landar på yttersidan av foten när du springer. Denna typ av löpsteg är inte lika vanligt, men om du har det är det viktigt att ge foten rätt stöd för att inte den inre menisken i knät ska ta stryk. Om du supinerar kan du välja en neutral sko och istället jobba med inlägg för att stödja utsidan av foten. Ett bra sätt är att lägga in en kil under fotens ytterkant, för att belasta mer på fotens insida.

Saucony Ride 15 är en neutral löparsko med medeldämpad sula. Skons FORM FIT-design ger en responsiv passform som hjälper till att stabilisera foten under löpning. Denna modell finns i olika läster för att passa olika breda fötter.
New balance Fresh Foam x Evoz är en neutral och stabil sko med bra dämpning som också fungerar bra med inlägg i. Denna modell finns också i olika läster.

Löparsko: Saucony Ride 15 Wide dam / Saucony Ride 15 Wide herr
Drop: 8 mm
Vikt: Dam 220 g/Herr 250 g
Passar dig med: Hallux Valgus, Breda Fötter, Ömtåliga och känsliga fötter, Hälsporre/Plantarfasciit, Pronation & plattfotad

Löparsko: New balance Fresh Foam X Evoz ST Wide Women/ New balance Fresh Foam X Evoz V3 Men
Drop: 4 mm
Vikt: Dam 210 g/Herr 274 g
Passar dig med: Hallux Valgus, Breda Fötter, Ömtåliga och känsliga fötter, Hälsporre/Plantarfasciit, Pronation & plattfotad

Här hittar du vårt sortiment med skoinlägg för dig som supinerar

Löparskor för känsliga knän

Har du känsliga eller skadade knän är det viktigt att du tränar på ett sätt som minskar risken för skador och obehag.
Vart och hur du tränar är minst lika viktigt som att använda stabila dämpade löparskor. Du bör alltid värma upp ordentligt och börja träningen på ett mjukare underlag, som stigar eller grus. Sedan kan du gradvis öka belastningen och gå eller springa på hårdare underlag som exempelvis asfalt. Detta för att minska påfrestningen på dina knän och ge dem en mildare start.

Om du upplever smärta, obehag eller har frågor är du alltid välkommen att kontakta oss på Ortopedservice.

MBT MTR-1500 2 är en bra löparsko för dig med känsliga knän. Denna löparsko har en unik rocker-sula som skapar en mjuk gungning i klivet. Sulan hjälper till att minska belastningen på knäna vilket gör den till en av de bästa löparskorna för dig med skadade eller känsliga knän. Tillsammans med löparskons bekväma passform och stabila dämpning minskar den även risken för framtida knäskador.

Löparsko: MBT MTR-1500 2 Dam / MBT MTR-1500 2 Herr
Drop: 12 mm
Vikt: cirka 300 gram
Passar dig med: Ömtåliga och känsliga fötter

Löparskor vid Hallux valgus

Hallux valgus är en vanlig felställning i foten som innebär att man har en stortåled som sticker ut, vilket kan göra promenader och löpning till en utmaning. Om du har Hallux valgus är det därför viktigt att välja rätt löparskor för att undvika onödig belastning på tån och minska risken för smärta.

Har man Hallux valgus ska man välja en sko med bred framfot och smalare hälparti. Skor som är breda hela vägen ger risken för glapp vid hälen vilket gör att man lättare får skavsår. Har du redan köpt en sko som är bred hela vägen, kan du sätta i ett hälgrepp för att minska volymen bak i skon.

MBT MTR-1600 GTX kan vara en bra löparsko vid Hallux valgus. Skon har en bred tåbox som ger extra utrymme till alla dina tår. Bred tåbox och stötdämpande sulor ger dig optimala förutsättningar för en bekväm löprunda – utan att belasta eller klämma tårna.

Alla MBT-skor har en mjuk och stötdämpande sula som minskar belastningen på foten vilket lindrar smärta och obehag vid tårna. Du hittar vårt sortiment med MBT skor här.

Löparsko: MBT MTR-1600 GTX dam / MBT MTR-1600 GTX herr
Drop: 4,5 mm
Vikt: cirka 347 gram
Passar dig med: Hallux Valgus, Hälbesvär, Hälsporre/Plantar Fasciit, Ryggskott (akut lumbago) och Smärta i ländryggen

Löparskor för att förebygga fotproblem

Genom att från början använda rätt skor, både i vardagen och under träning, har du större chans att förebygga fotproblem och slippa smärta och obehag.

Oavsett vilket märke på löparskon du väljer är en vridstabil löparsko med stabil hälkappa det bästa alternativet vid löpning. En vridstabil sko innebär att skon böjer sig på samma ställe som foten böjer sig naturligt, alltså där dina tåleder är.

Det finns olika saker att undersöka för att se om dina skor är vridstabila eller inte. Om du kan vrida skon så att du ser undersidan på sulan och ovansida av skon på samma gång är skon inte tillräckligt vridstabil. Du ska inte heller kunna trycka ned hälkappan med tummen hela vägen.

Merrell Rubato Trail Running är en bra löparsko för dig som vill förebygga fotproblem. Modellen är hållbar, stabil och fotriktig med bra stötdämpning och grepp. Skon har även en bred tåbox, bekväm passform och sömlös ovandel som är andningsaktiv. Merrell Rubato Trail Running funkar på de flesta underlag, men är utformad för terränglöpning och ger bättre grepp och stabilitet på ojämna underlag

Löparsko: Merrell Rubato Trail Running Dam
Drop: Inget drop
Vikt: cirka 277 gram
Passar dig med: Ömtåliga och känsliga fötter och som vill förebygga fotproblem

Hur mycket ska en löparsko kosta?

Priset på löparskor varierar beroende på märke, kvalitet och teknik. Därför är det svårt att säga hur mycket man egentligen ska betala för ett par löparskor.

Viktigt att tänka på är att löparskor är en investering i din hälsa och välbefinnande eftersom rätt sko minskar risken för skador och ger dig en bättre löparupplevelse. Även fast budgeten är en viktig del i ditt val av sko kan det vara värt att betala lite extra för skor som ger rätt stöd och dämpning för din kropp och löpstil.

Men generellt kan man säga att en löparsko kan kosta mellan 500 kronor till flera tusen. Det finns löparskor i olika prisklasser, från budgetalternativ till högre prissatta modeller med mer avancerad teknik där budgetskon kostar någonstans mellan 500-1000 kronor.

Vi hjälper dig gärna att hitta löparskor inom din budget, som inte tummar på kvalitet eller funktion.

 

Fotanalys och 3D scanning

Det absolut bästa alternativet är att göra en fotanalys för att få en löparsko som passar din unika kropp. Vid en analys tar man inte bara hänsyn till saker som pronation och supination, utan man kollar på hela kroppen.

På Ortopedservice kan du komma in när som helst under våra öppettider. Då får du träffa en legitimerad ortopedingenjör som gör en avgjutning med 3D scanning på dina fötter. Efter detta tillverkas ett individanpassat inlägg som passar perfekt för just din fot och dina behov.

Avgjutningar som Ortopedingenjören gör sparas även hos Ortopedservice i en databank, vilket medför att du när som helst han beställa nya inlägg utan att behöva göra en ny avgjutning.

 

Tips:  Om du köpt skor som är för stora över vristerna kan du testa att knyta dem enligt bilden nedan för att de ska sitta bättre.

Skriven av

Michael Bankler

Leg. Ortopedingenjör

med 15-års erfarenhet. Specialiserad inom området ortoser, barnortopedi och proteser.

Victoria Karlsson

Leg. Fysioterapeut

med en ytterligare kandidatexamen i idrottsmedicin. Vidareutbildningar inom bl.a. barn, fotskador och gånganalyser.