Uttrampad fettkudde i hälen

I denna guide skriver vi om din skada och lyfter fram hur du kan göra för att lindra besvären. För varje skada skriver vi också vilka hjälpmedel som vi rekommenderar för att du ska bli bättre.

Beskrivning av skada

En direkt kraftig stötskada mot eller upprepad belastning på hälen kan leda till en blödning i fettkudden under hälen och skada på den bindväv som håller fettkudden på plats. Detta kan tillexempel uppstå vid mycket löpning på hårt underlag eller en spark mot hälen under träning eller match.

En skada på fettkudden leder till att dess förmåga att absorbera stötarna minskar och det uppstår så småningom en irritation på calcaneusbenet.

Symtom

Smärta under hälen vid belastning. Ömhet vid kraftigare beröring under den delen av hälen som är skadad. Ofta syns eller känns en tydlig minskad fettvävnad på hälbenet.

Vem det drabbar

Längd- och trestegshoppare är speciellt utsatta för denna typ av skada.

Detta kan du göra själv

Använd stötdämpande sulor för att minska belastningen på hälen. Specialanpassad sula bör användas. Generellt gäller att avlasta hälen från belastningen. Om sulor ej hjälper fullt ut kan man tejpa upp fettkudde. Hälkoppar har en stötdämpande effekt som lindrar smärta vid uttrampad fettkudde i hälen.

Skriven av

Michael Bankler

Leg. Ortopedingenjör

med 15-års erfarenhet. Specialiserad inom området ortoser, barnortopedi och proteser.