Ischias, ryggsmärta

I denna guide skriver vi om din skada och lyfter fram hur du kan göra för att lindra besvären. För varje skada skriver vi också vilka hjälpmedel som vi rekommenderar för att du ska bli bättre.

Beskrivning av skada

När man får en irritation av ischiasnerven som löper ut från ryggradens nedre del av ryggen, kallas det för att man har ischias. Smärtor, muskelsvaghet eller domningar är typiska symptom för detta tillstånd.

Ischiasnerven är kroppens längsta nerv. Den löper ut från ryggmärgen i nedre delen av ryggen, vid kotorna L4–S3 och går via lårets baksida ner till foten. Ischiasnerven är tjock som ett lillfinger och består ut en samling av långa nervtrådar. Den försörjer olika strukturer i hela benet. Såsom: hud, musklerna, senor, leder och blodkärl.

Orsaken kan vara Inflammation runt en nervrot som uppstår vid akut diskbråck i nedre delen av korsryggen. Spinal stenos och slitage som gör det trångt för nerven och dess blodkärl, degenerativa sjukdomar, skador i disken mellan två kotor, ledlåsningar/felfunktioner i korsryggen eller bäcken, skolios, kotförskjutningar (spondylolystes).

Falsk ischias är ett besläktat smärttillstånd som också kallas för ischialgi. När muskulatur och leder i nedre delen av ryggen, bäckenet och höftpartiet blir irriterade eller inflammerade sprider smärtan sig nedöver benet.  Falsk ischias är mycket vanligare än ”äkta ischias”. Skillnaden är att nerven blir irriterad utanför ryggraden och det finns inget tryck på nervroten som vid ”äkta ischias”. Detta tillstånd kan inte opereras men blir oftast bättre med fysioterapi.

Orsaken till ”falsk ischias” kan vara felbelastning eller överansträngning i ryggen. Asymmetrisk hållning, Olika längd på benen, felaktiga skor, Gamla skador i knän eller fötter, Problem med nedsjunken hålfot och plattfot. Vanligt är också att få besvär vid utförande av ovana rörelser.

Olika typer av hjälpmedel

Det finns flera hjälpmedel som man kan användas för att lindra smärtan och möjliggöra aktivitet. Det viktigaste är att minska rörelser som ökar smärtan. Detta kan man göra genom att stabilisera ryggen med en korsett.

Olika typer av korsetter för olika användningsområden

Mjuka korsetter som är elastiska, oftast tillverkade i material som har en värmande funktion med målet att få musklerna att slappna av (mestadels för ländryggen).

Stabila korsetter eller förstärkt tygkorsett är tillverkad i stadigare material och finns i olika höjder. Tyget är oelastiskt och förstärkningarna består av stålskenor eller fjädrar. Dessa korsetter finns i olika höjder för att försörja olika delar av ryggraden. Dom kan även med fördel användas för att minska rörelser av ryggen vid ischias. Korsetterna finns i olika höjder beroende på grad av problematik.

En del korsetter förskrivs även av en läkare då problemen är orsakade av en skada, efter ryggoperation eller vid kroniska eller degenerativa ryggbesvär.

Ortopediska inlägg kan förbättra kroppens balans och på så sätt minska påverkan på ryggen vid exempelvis plattfothet, asymmetrisk plattfot och vid benlängdsskillnad.

Symtom

Ischias kan ge följande symptom och smärta:

 • Stickande, brinnande smärta långt ned i ryggen, lår eller benet.
 • Skarp eller huggande smärta i ryggen, låret eller ned i benet.
 • Smärta vid vid hosta eller nysningar.
 • Man upplever smärta i en sidan av kroppen.
 • Muskelsvaghet och domningar i lår och benmuskler är också vanligt förekommande.
 • Bedövad och pirrande känsla (myrkrypningar) eller som elektriska stötar som utlöser kramper i benet.

Vem det drabbar

Mellan 5-10 procent av patienter med ryggsmärtor har ischias och gravida kvinnor har större risk att råka ut för ischias. Det kan vara mycket smärtsamt och ofta är det tyvärr långvarigt. 80 procent blir bra utan operation inom cirka tre månader och långtidssjukskrivning är inte ovanligt.

Detta kan du göra själv

 • Om man har mycket smärtor och vill lindra smärtan:
 • Kylbehandling/isning: lägg en ispåse omsluten av en handduk på nedre delen av korsryggen i cirka 10-15 minuter. Upprepa 3-4 gånger. Ligg på rygg på golvet och lägg upp underbenen på en stol. Använd smärtstillande vid behov utan att överskrida max doser.
 • Försök tänka på din kroppshållning, håller man ryggen rak så minskar trycket på den eventuellt skadade disken. Försök vid lyft att spänna magen då detta hjälper till att stabilisera ryggen.
 • Stabila skor som sitter ordentligt fast på foten kan minska fall- och snubbelrisk i fall man upplever muskelsvaghet i benet.
 • Kolla över din hållning när du sover, en kudde mellan dina ben fördelar belastningen på höfterna, kolla över sängen så ni har en bra madrass med bra stöd för svanken. Ta tid att testa olika sorter och låt dig informera av en professionell försäljare som har kunskap om kvalitetsmadrasser.
 • När man sitter är trycket på disken som störst, försök sitta så lite som möjligt. Höj och sänkbara bord, sittboll eller en luftfylld sittdyna kan rekommenderas stället för traditionell kontorsstol. På så sätt minskar man den statisk hållningen och minskar risk för smärtuppkomst.
 • Undvik tunga arbeten och lyft kontrollerat intill kroppen genom att böja knäna och håll ryggen rak.
 • Fortsätt med regelbunden fysisk aktivitet för att behålla musklernas styrka och förhindra stelhet. Även vid svåra smärtor är det bra med lite rörelse. Promenader är bra. Hellre många korta promenader, än en lång.
 • Att behålla en hälsosam vikt minskar belastningen och förbättrar hållningen.

Behandling i vården

Man bör söka akut hjälp vid svår ischias. Tappar man dessutom kontrollen över tarmfunktionen och urinblåsa bör man genast uppsöka vård då det kan behövas behandlas med akut operation. Risken finns att ryggraden sätter stort tryck på nerven vilket kräver omedelbar behandling för att undvika permanent skada.

Om du får smärtor i benet som håller i sig länge bör du kontakta din vårdcentral för undersökning och analysering av dina besvär. Vid en neurologisk undersökning undersöks om någon av reflexerna vara svagare eller borta.  Rätt behandling i form av fysioterapi kan hjälpa att bygga upp eventuell förlorad funktion. Att börja behandling på ett tidigt stadium kan förkorta sjukdomsförloppet och förhindra långvariga besvär.

Aktuellt med operation?

Endast fem av hundra som får ischias blir opererade. Remittering för operation kan vara aktuellt om du har outhärdliga smärtor som inte låter sig lindras eller muskelsvaghet i fot och ben som förvärras.

Skriven av

Cindy Drybooms

Leg. Ortopedingenjör

Ortopedsytekniker med 19års erfarenhet. Specialiserad inom korsetter, gördlar, bröstproteser, och ortoser.