Ryggskott (akut lumbago)

I denna guide skriver vi om din skada och lyfter fram hur du kan göra för att lindra besvären. För varje skada skriver vi också vilka hjälpmedel som vi rekommenderar för att du ska bli bättre.

Beskrivning av skada

Ont i ryggen (lumbago) kommer ofta gradvis med ökande värk och en känsla av trötthet i ryggen. Värk och smärta kan öka vid belastning.

Ryggskott kommer oftast plötsligt i samband med lyft som görs i kombination med en vridning och det upplevs oftast som mycket smärtsamt. Det upplevs som en låsning i ryggen i kombination med kramp och smärta i ryggen. Smärtan är plötslig och känns skärande, huggande och värkande. Det kan i vissa fall kännas som att ryggen gått av och minsta rörelse triggar smärta så att det hugger till i ryggen.

Olika typer av hjälpmedel

Oftast hjälper det markant att få stöd över ryggen för att avlasta och minska smärtpåverkan. Detta kan man uppnå med en korsett som man använder under kläderna. Stabilisering är viktigt för att möjliggöra fortsatt rörelse utan att musklerna får jobba i ogynnsamma lägen. Även värmen från korsetten kan lindra smärta och göra vardagen enklare och mer smärtfri. Lider du ofta av återkommande ryggproblem? Då kan det vara bra att använda en korsett vid vissa valda tillfällen för att minimera risken för återfall.

Symtom

 • Nedsatt rörlighet och stelhet i ländryggen
 • Krampkänsla i ena sidans ryggmuskler
 • Huggsmärta vid vissa rörelser

Vem det drabbar

Detta tillstånd kan drabba vem som helst. Det är dock inte vanligt förekommande hos barn och ungdomar. Oftast drabbas personer som arbetar med tunga lyft, oergonomiska kroppsställningar eller monotont arbete.

Detta kan du göra själv

 • Vila i smärtfri position
 • Aktivitet utan smärta de första dagarna för att främja blodcirkulationen t.ex. korta promenader
 • Successiv aktivering i form av rörlighet, stabilitet och styrka. Motion och styrketräning är ett bra sätt att förebygga muskelspänningar. Speciellt bålträning eftersom magmusklerna hjälper till att avlasta ryggen.
 • Antiinflammatorisk medicin kan användas för att lindra vid behov.
 • Avstå från aktivitet som stegrar smärtan. Om du lyfter saker så var noga med att lyfta nära din kropp utan att vrida överkroppen. Har du ett statiskt eller stillasittande jobb? Försök då ta micropauser under arbetsdagen för att minska påverkan.
 • Var noga med ditt val av skor. Du behöver skor som har god stabilitet i kombination med en stötupptagande bottensula.
 • värme över det påverkade området kan ibland upplevas lindrande
 • Uppsök läkare eller sjukgymnast vid försämring eller utebliven förbättring.

Behandling i vården

Ta kontakt med vården för att få en kontakt med sjukgymnast, naprapat eller liknande. Dom kan hjälpa dig med rätt övningar och råd gällande din arbetssituation. Även manuella behandlingar som massage är bra för att få musklerna att slappna av och lindra smärta.

Aktuellt med operation?

Ibland när man provat allt redan, finns ingen annan utväg än att göra en ryggoperation. Ryggsmärtan kan i vissa fall bero på diskbråck som trycker på någon nervrot. De flesta diskbråck går dock tillbaka av sig självt, så därför opererar men inte initialt. Men det kan behövas en operation även om ej diskbråck föreligger. Har besvären kvarstått trots alla behandlingar så kan en operation göras endast i syfte att avleda smärtan.

 

Skriven av

Michael Bankler

Leg. Ortopedingenjör

med 15-års erfarenhet. Specialiserad inom området ortoser, barnortopedi och proteser.