Din kundvagn

Din kundvagn är tom

Varukorg

Överbelastning & inflammation i höften (trokanterit)

Senast uppdaterad: 21 januari 2021

Beskrivning av skada

Inflammation i höft (Trokanterit eller Trokanterbursit)

Trokanterit orsakar smärta och ömhet över ett av lårbenets mer utskjutande beniga partier (området heter Trokanter major, v.g. se bild 1.) och är ett av de vanligaste smärttillstånden i höften. Ofta leder det till besök på vårdcentral eller hos sjukgymnast, men mycket kan man faktiskt göra själv. Orsaken till varför trokanterit uppstår är inte helt känd, men det finns flera olika teorier till varför tillståndet utvecklas (läs under rubriken “vem det drabbar”). Inflammation i muskelfästet för de muskler som går från höftbenet till lårbenet kan ge syndromet, men inflammationen kan även sitta i en underliggande slemsäck. Slemsäcken kan bli irriterad och inflammerad och symtomen blir då ofta påtagliga.

 

Trokantering-höft

Bild 1. Bilden visar lårbenet och dess utskjutande parti, den så kallade trokantern. Området här kan bli ömt i samband med trokanterit. Smärtor i muskelfästet förekommer men smärtan kan även uppkomma på grund av inflammation av den underliggande slemsäcken.

Vem det drabbar

Trokanterit är som sagt ett vanligt tillstånd, och allra vanligast är det hos medelålders och äldre kvinnor. Övervikt kan också vara en bidragande orsak till smärttillståndet. Dock är även idrottare överrepresenterade, och då framförallt löpare. Men även cyklister, simmare och målvakter som slänger sig på höften är överrepresenterade. Andra möjliga bakomliggande orsaker inkluderar:

 • Övervikt
 • Repetitivt arbete – Arbeten med frekvent återkommande och/eller tung belastning.
 • Våld mot höften
 • Smärta i andra höften, i benet eller i ryggen kan även leda till kompensation med ökad belastning på det friska benet som då kan ge trokanterit i denna höft.
 • Nedsatt muskelstyrka i bålen och höften

Symtom

 

 • Smärta över utsidan av höften. Smärtan kan sitta lokalt över trokantern, men kan också sprida sig både uppåt mot höftkammen och nedåt mot knät.
 • Sömnsvårigheter. Personer som ligger på sidan i sängen får smärta då man försöker ligga på sidan med trokanterit, ibland så pass mycket smärta att sömnen blir lidande.
 • Ökad smärta vid aktivering av muskelfästet över trokantern. Detta sker exempelvis vid gång eller löpning, då stabiliserande höftmuskler drar i muskelfästet i samband med att man belastar på den smärtande höften.

Detta kan du göra själv

Det finns saker du kan göra själv för att lindra dina besvär innan du söker kontakt med vården och även efter kontakt med vården då mycket av behandlingen är egenansvar.

 • Notera vilka aktiviteter som ger dig smärta och försök att hitta andra aktiviteter som ej ger smärta. Är det svårt att hitta dessa aktiviteter kan man kontakta en sjukgymnast/fysioterapeut för att få ytterligare informationen och hjälp med detta.
 • Försök att hitta andra arbetsuppgifter eller titta på om man kan ändra belastningsmönster vid arbete med tung belastning och/eller ensidiga rörelser.
 • Rehabiliteringsträning, genom kontakt med sjukgymnast/fysioterapeut.
 • Skaffa hjälpmedel/stödjande ortos för att öka stabilitet och minskar belastning och smärta. Viktigt att man får hjälp att hitta rätt typ av hjälpmedel för dig.

Ibland kan det räcka med att minska den aktivitet som utlöst symtomen, t.ex. vila från löpträning några veckor eller minska längden på promenaderna till besvären gått över. Man kan även i det akuta skedet ta en veckas kur med paracetamol (exempelvis alvedon) eller anti-inflammatoriska tabletter (exempelvis Naproxen) för att minska den akuta smärtan och inflammationen.

Olika typer av hjälpmedel

När man behandlar en trokanterit/inflammation i höften gäller det att avlasta utsidan av höften. Får man besvär p.g.a. felställning/överbelastning i knä eller fot kan man korrigera med knäskydd och/eller individuella fotbäddar. Det finns även trokanterbälten man kan använda som ger lite stöd och avlastar.

Behandling i vården

Om du söker med symtom förenliga med trokanterit får du träffa en läkare eller fysioterapeut (sjukgymnast), vem du träffar först kan variera pga lokala rutiner. I de flesta fall är symtomen så tydliga att ingen ytterligare utredning är nödvändig, röntgen eller provtagning tillför normalt ingenting för att ställa diagnosen. En hörnsten i behandlingen är god kontakt och rådgivning av en intresserad fysioterapeut som hjälper dig med specifika övningar anpassade för ditt liv, din belastning och dina önskemål.

En läkare kan också hjälpa till med att ge en kortisoninjektion över det mest smärtande området, detta kan i vissa fall ge en betydande minskning av smärta och inflammation. Effekten av kortision är övergående och injektioner kan upprepas, men kortision är ingen ersättning till fysioterapi eller förändrat belastningsmönster – det är enbart ett komplement som kan påskynda läkningen.
Symtomen kan vara segdragna och finns ofta kvar i några månader och kan finnas kvar upp till ett år. Med rätt behandling och hjälpmedel kan tiden dock kortas ner och risken för återfall minska.

Aktuellt med operation?

Operation är inte aktuellt utan detta tillstånd behandlas inte kirurgisk med de behandlingsmetoder som nämns ovan. Visar det sig däremot att det är höftledsartros så kan det bli aktuellt med en operation när ingenting annat hjälper.

Skriven av Michael Bankler

Leg. Ortopedingenjör

Leg Ortopedingenjör med 15-års erfarenhet. Specialiserad inom området ortoser, barnortopedi och proteser.