Artros i knäleden

I denna guide skriver vi om din skada och lyfter fram hur du kan göra för att lindra besvären. För varje skada skriver vi också vilka hjälpmedel som vi rekommenderar för att du ska bli bättre.

Beskrivning av skada

Orsaken till knäledsartros är att brosket mellan överben och underben blivit ojämnt och i vissa fall har det även börjat försvinna helt eller delvis. Brosk behövs för att lederna ska kunna röra sig utan problem. När brosket börjar bli ojämnt eller försvinna orsakar det en snedbelastning, vilket medför att knäleden blir mindre rörlig . Det kan kännas som att knäet hakar upp sig samt att det knakar och knäpper.

Olika typer av hjälpmedel

Knäskydd, även kallad knäortos, kan användas som hjälpmedel för att lindra symptomen från knäledsartros. Knäskydd finns i flera olika modeller som har olika egenskaper. För att få hjälp att välja ut ett knäskydd som lindrar ens symptom kan man kontakta oss på ortopedservice. Vi hjälper dig att hitta rätt typ av knäskydd och storlek. Om man har svårt att röra sig på grund av smärta och stelhet kan man i vissa fall även använda en käpp för att minska belastningen på knät.

Symtom

De första symptomen man brukar märka av om man har drabbats av knäledsartros är att knäet känns stelt och svullet samt att du har ont i knäet när du rör dig. Vid kraftig knäledsartros kan man känna av värk när man sitter stilla eller när man ligger ner när för att sova,  så kallad vilovärk. Har man haft knäledsartros under en längre tid kan man bli hjulbent eller kobent.

Vem det drabbar

Det finns många olika orsaker till att man drabbas av knäledsartros. De flesta orsakerna har gemensamt att man på något sätt påverkat hur leden belastas, till exempel genom en skada, övervikt eller nedsatt muskelfunktion i benet. Artros blir vanligare med åldern, eftersom knäleden hunnit utsättas för mer belastning. Vanligast är att man drabbas i 40-årsåldern.

Knäledsartros kan även vara ärftligt och risken för att själv drabbas ökar därför om man har någon släkting som har artros.

Detta kan du göra själv

För att lära sig hantera sin knäledsartros behöver man ofta träffa en fysioterapeut. Därutöver är det väldigt viktigt att träna benen, eftersom smärtan då kan minska. Inledningsvis kan det göra mer ont vid träning, men det är inte skadligt och oftast minskar smärtan efter att man tränat i några månader. Man kan även behöva ändra på hur man arbetar och utför vardagliga sysslor, för att inte belasta knäet fel.

Inflammationen i ledkapseln omkring knäleden kan ofta behandlas med smärtstillande inflammationshämmande läkemedel, så kallade NSAID. Exempel på sådana läkemedel är de som innehåller ibuprofen, till exempel Ipren och Brufen. Ett annat exempel är naproxen som finns i till exempel Naproxen eller Pronaxen.

Genom att träna regelbundet, minska övervikt, ta smärtstillande och använda hjälpmedel kan symptomen lindras.

Detta kan du göra

  • Ortos för smärtlindring och ökad säkerhet
  • Successivt stegrat rehabiliteringsprogram
  • Alternativ träning t.ex. i bassäng, cykling
  • Stretching
  • Tejpning

Behandling i vården

Du behöver ofta få hjälp av en fysioterapeut för att få information och kunskap om hur du ska hantera din artros. Du kan behöva kontakta en så kallad artrosskola. Om det inte finns en sådan på orten där du bor kan du få hjälp via webbaserad artrosskola som du kan hitta på nätet. I artrosskolan får du lära dig om artros och om hur du bäst sköter ditt knä. Artrosskolor drivs vanligen av fysioterapeuter. Din lokala vårdcentral kan hänvisa dig till din närmaste artrosskola.

Aktuellt med operation?

För att få en bedömning om du behöver bli opererad blir du vanligen remitterad till en ortopedklinik. Där görs en mer ingående undersökning av dina knäbesvär för att avgöra om operation är ett bra alternativ.

Written by

Michael Bankler

Leg. Ortopedingenjör

med 15-års erfarenhet. Specialiserad inom området ortoser, barnortopedi och proteser.