Hopparknä

I denna guide skriver vi om din skada och lyfter fram hur du kan göra för att lindra besvären. För varje skada skriver vi också vilka hjälpmedel som vi rekommenderar för att du ska bli bättre.

Beskrivning av skada

Hopparknä uppkommer p.g.a överbelastning o i vissa fall en bristning i knäskålens infästning i knäskålen på framsidan av knät (ligamentum patellae) . Ofta upplevs smärta i underkant av knäskålen. Skadan uppkommer vid upprepad överbelastning av senan under knäskålen (patellersenan). Bristningen kan leda till en lokal blödning som blir inflammerad.

Olika typer av hjälpmedel

Det som absolut kan vara en bra ide är att skaffa ett skydd som minskar påfrestningen på senfästet i knäskålen. Genom att ha ett skydd som stabiliserar och ger kompression lindras besvär och du kommer fortare tillbaks till aktivitet utan smärtpåverkan. Skydden är speciellt framtagna för att minska påfrestning och lindra besvär. Dessutom kan de användas i förebyggande för att inte drabbas igen.

Symtom

Ofta upplevs som tidigare nämnts tryckömhet vid knäskålens nedre del. Vanligtvis uppkommer smärtan i samband med aktivitet, men försvinner då man vilar. Ibland vid vissa mer uttalade fall kan smärtan även göra sig till känna under vila.

 

Vem det drabbar

Skadan drabbar framförallt idrottare. Oftast handlar det om sporter där mycket hopp och explosiva start och stopp förekommer, exempelvis friidrottsutövare.

Ofta uppkommer problemen vid längre tid ihållande träning med minimal vila och återhämtning.

Detta kan du göra själv

Det du kan göra själv är att låta knät vila från påfrestningar. Går inte besvären bort efter 1-2 veckors vila så bör du söka vården för ytterligare hjälp.

stretching är av bakre och främre lårmuskeln är ochså att föredra eftersom korta muskler påverkar senfästet negativt. Ta för vana att lägga en stund på stretching före och efter träning för att lindra besvären. Stretcha även efter att symptomen gått bort för att undvika att de kommer tillbaks. Tänk dock på att stretchingen skall göras utan lokal smärta över knäskålen, känner du detta så stretchar du kanske för hårt.

 

Behandling i vården

Ibland kan det vara ide att söka vården om besvären blir långdragna. Fysioterapi med träningsövningar för att stärka knästrukturerna är ibland ett måste för att få bukt med problematiken.

ibland kan man under en begränsad tid använda antiinflammatorisk medicin för att lindra besvären.

Aktuellt med operation?

I sällsynta fall  när inget annat hjälper kan man utföra en operation där man avlägsnar det skadade området.

Skriven av

Michael Bankler

Leg. Ortopedingenjör

med 15-års erfarenhet. Specialiserad inom området ortoser, barnortopedi och proteser.