Främre korsbands­skador

I denna guide skriver vi om din skada och lyfter fram hur du kan göra för att lindra besvären. För varje skada skriver vi också vilka hjälpmedel som vi rekommenderar för att du ska bli bättre.

Beskrivning av skada

Det främre korsbandet har som uppgift att hindra knäleden att hyperextendera (att böja sig bakåt). Det har således en skyddande uppgift i knäleden och skyddar ledbrosket från skada vid utsträckning av knäleden till rakt läge. En främre korsbandsskada uppkommer på grund av yttre våld på knäleden.

Olika typer av hjälpmedel

Att välja rätt knäskydd kan ibland upplevas svårt. Frågor som: Vad ska jag välja? och Vilket är bästa skyddet för mina behov? dyker givetvis upp ibland.

Ett knäskydd som hindrar översträckning av knäleden samtidigt som den kontrollerar rotationen är att föredra för denna typ av skada.

Det finns en rad olika knäskydd för denna typ av skada. Alla våra knäskydd är anpassade efter att skydda knäleden på olika sätt och med olika krav på stöd. Tänk dock på att välja ett knäskydd som tillgodoser dina behov på bästa möjliga sätt. Här är några ledande frågor du bör ställa dig inför val av knäskydd:

  • hur mycket stabilitet behöver mitt knä?
  • I vilken miljö skall skyddet användas?
  • När behöver jag stödet som mest?
  • Hur lång tid behöver jag skyddet? Hela tiden eller bara vid idrottsaktiviteter?

Detta påverkar vilket skydd som passar dina behov allra best. Är du osäker? chatta, mejla eller ring oss så hjälper givetvis våra ortopedingenjör  till att hitta det absolut bästa skyddet för just dina behov.

Symtom

Symptom vid främre korsbandsskada:

  • smärta i knäleden
  • svullnad
  • instabilitet

Vem det drabbar

Skadan drabbar främst idrottsutövare. Inte allt för sällan fotbollsspelare. En klassisk korsbandsskada i knäleden sker när knäleden befinner sig i rakt läge och det samtidigt sker en rotation. Exempelvis när en fotbollsspelare fastnar med dobbarna i gräset med rakt ben samtidigt som man roterar överkroppen för att exempelvis springa åt andra hållet. Skada kan dock även drabba icke idrottsutövande då man exempelvis missar ett trappsteg och översträcker knäleden vid landning. Skadan föreligger något vanligare hos kvinnor är hos män. Varför finns ingen direkt förklaring till. Dock kan en förklaring vara att kvinnor landar något mera valgiserat (inåt tippat) i knäna jämfört med män, vilket delvis skulle kunna förklara denna förekomst.

Detta kan du göra själv

Vid en korsbandsskada som inte behöver opereras är det viktigt att följa sjukgymnastens övningsprogram. Regelbunden träning efter avslutad sjukgymnastik är viktig  för att fortsatt stärka upp strukturerna kring knäleden. Detta gör att du blir mindre påverkad i vardagen och inte behöver vara lika försiktig.

Behandling i vården

Det är vanligt att du får använda kryckor för att avlasta benet. Ofta förskrivs smärtstillande mediciner i ett par veckor efter skadan. Fysioterapi kommer att bli viktigt för din rehabilitering. De allra flesta blir med bra träning och rätt åtgärder bra inom 1 år från behandlingsstart.

Aktuellt med operation?

Många personer kan rehabiliteras till god funktion utan operation. Men ibland utförs korsbandsrekonstruktion.  Vid en sådan operationen tas en sena från benet och fästs i knät för att ersätta det skadade korsbandet. Operation görs speciellt där det föreligger en skadad menisk som i samband behöver sys. Men en isolerad (ej påverkbar) bakre korsbandsskada behöver vanligtvis inte opereras utan kan med vanlig rehab åter ge en god funktion.

Skriven av

Patrik Leidefors

VD

Leg. Ortopedingenjör med 15-års erfarenhet. Specialiserad inom området proteser och ortoser.