Slemsäcks­inflammation i armbågen

I denna guide skriver vi om din skada och lyfter fram hur du kan göra för att lindra besvären. För varje skada skriver vi också vilka hjälpmedel som vi rekommenderar för att du ska bli bättre.

Beskrivning av skada

Slemsäcksinflammation (även kallad bursit)  är ett tillstånd som orsakas av att slemsäcken blivit irriterad av överbelastning eller för att den utsatts för långvarigt tryck. När en slemsäck bir inflammerad fylls den på med extra vatten. Den blir därför större och börjar ömma.

Olika typer av hjälpmedel

Har du ett jobb som medför belastning på armbågen eller utövar du någon idrott som påför belastning på armbågen? Oftast är anledningen till inflammationen överbelastning eller överansträngning. Ett armbågsskydd avlastar trycket och minskar svullnaden. Den kan effektivt lindra symptomen.

Med ett bra armbågsskydd blir du inte lika smärtpåverkad och kan snabbare återgå till dina normala aktiviteter.  Välj armbågsskydd efter när du behöver skydd eller avlastning. Är det exempelvis för tryck mot armbågen, krävs en armbågsortos med extra stötdämpning över armbågen.

Symtom

Runt kroppens leder och senor har man små vätskefyllda påsar som kallas för slemsäckar. Slemsäcken har som uppgift att förbättra ledrörelse och skydda lederna.

Armbågsspetsen blir svullen och öm. Ofta bildas en vätskefylld blåsa över området som ömmar. Denna blir ofta större (som en påse på armbågen) med tilltagande inflammation. Besvären brukar förvärras då man böjer armbågen. Ibland blir leden även varm och röd. Detta kan tyda på en bakteriell infektion.

Vanliga symptom vid slemsäcksinflammation är:

  • Att leden, eller området runt leden, är svullet.
  • Om svullnaden utsättas för tryck ömmar det.
  • Vid ansträngning av leden eller senan gör det ont.
  • Rodnad över slemsäcken.

Vem det drabbar

Tillståndet är vanligt förekommande. Men grupper där det förekommer mer frekvent är idrottare och personer med tunga jobb. Ibland kan inflammationen övergå till bakteriell infektion. Detta är dock ovanligt, men förekomsten är större om man även har sår, eksem eller psoriasis. Risken för bakteriell infektion är större hos personer med reumatiska sjukdomar. Kvinnor drabbas mer frekvent än män av slemsäcksinflammation.

Detta kan du göra själv

För att minska inflammationen i slemsäcken kan du:

  • Uppmärksamma vilka aktiviteter som orsakar smärta och undvik dessa.
  • Vila det inflammerade området
  • Kyl ner området direkt efter att du börjat känna av smärtan
  • Vid mycket smärta kan du pröva receptfria antiinflammatoriska och smärtstillande läkemedel.

Kontakta vården om symptomen inte blivit bättre inom ett par veckor.

Behandling i vården

Slemsäcksinflammation läker ofta av sig självt inom ett par veckor och därför behövs oftast ingen behandling av vården. Är besvären långvariga kan man behöva uppsöka en fysioterapeut/sjukgymnast. Man kan även inflammationsdämpande läkemedel och i vissa fall en kortisonspruta. 

Aktuellt med operation?

I vissa sällsynta fall återkommer besvär och då kan man överväga att opererar bort slemsäcken, men det är ovanligt. Hos personer med bakterieinfektion dränerar man bursan/slemsäcken och behandlar med antibiotika. Infektion är dock mycket ovanligt.

 

Skriven av

Göran Pettersson

Ortoped­skotekniker

Ortopedskotekniker med 2-års erfarenhet. Specialiserad inom ortoser, diabetessårbehandling och ortopediska specialskor.