Nervin­klämning i armbåge

I denna guide skriver vi om din skada och lyfter fram hur du kan göra för att lindra besvären. För varje skada skriver vi också vilka hjälpmedel som vi rekommenderar för att du ska bli bättre.

Beskrivning av skada

Genom armbågen går tre nerver, ulnaris-, radialis- och medianusnerven. Vid en nervinklämning i armbågen är det ett tryck på någon av dessa tre. Oftast är det en trång nervkanal, benutskott eller en muskelkant som trycker på nerven. Symptomen mellan dessa tre skiljer sig åt.

Olika typer av hjälpmedel

För att förhindra en irritation nattetid så kan det vara bra att sova med en ortos (skydd) som håller armen i ett rakt läge. Det finns flera olika varianter av dessa så rådgör med din läkare eller vårdcentral om vad som kan vara bäst för just din skada.

Symtom

Symptomen mellan dessa tre nerver skiljer sig åt.

  • Ulnarisnerven går på insidan av armbågen. Det är denna nerv man slår i när man får en ”änkestöt”. Vid en inklämning eller tryck kan detta leda till domningar på underarmens insida och ut i lillfingret.
  • Radialisnerven går på armbågens utsida. Tryck eller inklämning av denna kan leda till smärta på underarmens utsida.
  • Medianusnerven går bredvid bicepssenan ner genom armvecket till handen. Vid tryck eller inklämning av denna blir det svårare att greppa med handen eftersom det är denna nerv som styr de flesta musklerna som böjer fingrarna.

Gemensamt för dessa tre är att symptomen ofta ter sig nattetid initialt när man omedvetet sover med böjd arm, men även dagtid då armbågen flekteras maximalt.

Vem det drabbar

Nervinklämningar i armbågen drabbar oftast vuxna. I regel drabbar det personer med ett långvarigt repetitivt arbete där armbågen ofta befinner sig i ett flekterat (böjt) läge.

Detta kan du göra själv

Till att börja med är det bra att undvika att sova med böjda armar.

På dagtid kan det vara bra att reflektera över vid vilka rörelser/arbetsuppgifter som orsakar problemen. Om rörelser som uppenbart provocerar nerven identifieras är det bra att i största möjliga utsträckning försöka undvika dessa under en period. För att minska symptomen är det bra om man flera gånger om dagen sträcker ut armarna och händerna helt raka.

Kontakta en Fysioterapeut/sjukgymnast för att få övningar som fungerar i ditt arbete och vardag.

Behandling i vården

Initialt används ortos (skydd) nattetid och en Fysioterapeut/Sjukgymnast kontaktas för att lägga upp ett träningsprogram.

De allra flesta blir symptomfria av konservativ behandling, skulle så inte vara fallet så kontaktas din vårdcentral för vidare utredning.

Aktuellt med operation?

I vissa fall där inte konservativ behandling fungerar så kan man komma att behöva genomgå en kirurgisk behandling.

Skriven av

Michael Bankler

Leg. Ortopedingenjör

med 15-års erfarenhet. Specialiserad inom området ortoser, barnortopedi och proteser.