Inflammation i handleden

I denna guide skriver vi om din skada och lyfter fram hur du kan göra för att lindra besvären. För varje skada skriver vi också vilka hjälpmedel som vi rekommenderar för att du ska bli bättre.

Beskrivning av skada

Orsaken till en inflammation i handleden är överbelastning av någon anledning och oftast är det att man har gjort något man är ovan vid eller att man har gjort samma rörelse för mycket i handleden. Ofta är det att man börjat en ny typ av träning eller kanske ett monotont arbetsmoment på jobbet.

Olika typer av hjälpmedel

Det kan i vissa fall vara svårt att låta handleden få vila när man även ska fungera i vardag och arbete. Lösningen kan då bli att man använder ett handledsskydd, handledstöd eller handledsortos för att stabilisera och positionera handleden under en tid.

Det finns många olika varianter på detta och det brukar kunna vara bra att kontakta ett hjälpmedels företag eller rådfråga din vårdcentral om vilket skydd som skulle kunna passa just dig. Sen är det väldigt individuellt beroende på vart man har ont.

Det finns handledsskydd som är både korta och långa, med skena eller utan skena och i olika material.

Symtom

Det ger en smärta i handleden som kan vara molande eller att det hugger till då och då. Man kan även uppleva att man blir orkeslös i handleden på grund av smärtan man har och att man är trycköm över det inflammerade området när man tar på det. Man kan ha svårt att lyfta och bära saker då handleden inte orkar hålla emot och viker sig.

Vem det drabbar

Inflammation och ont i handleden drabbar många och det är väldigt vanligt och oftast så kommer det från överbelastning.

Ofta kan det vara för att man har ett arbete som är väldigt krävande för handlederna. Det kan vara monotona yrken som hantverkarbranchen eller restaurangbranchen eller om du sitter på kontor och ofta använder musen till din dator väldigt mycket. Det kan också vara tunga lyft och idrottsutövande som kan påverka.

Detta kan du göra själv

För att bli av med problemet och smärtan behöver handens och handledens muskler och senor få vila. I många fall kan det räcka med att man undviker att belasta handleden under en tid. Om man vet vilken utlösande faktor som orsakade inflammationen ska denna rörelse undvikas för att problem ska återkomma.

Behandling i vården

Om du har ont hela tiden och det inte går över trots att du vilar och avlastar handleden med ett handledsskydd ska du kontakta din vårdcentral eller läkare. Håller dessa problem i sig i flera dagar kan man behöva hjälp att diagnostisera vad smärtan kan bero på. Det är alltid bra att utesluta att ingenting är skadat i handleden.

Aktuellt med operation?

I vissa fall kan operation bli aktuellt, men då ligger oftast en större skada eller sjukdom bakom.

Skriven av

Michael Bankler

Leg. Ortopedingenjör

med 15-års erfarenhet. Specialiserad inom området ortoser, barnortopedi och proteser.