Din kundvagn

Din kundvagn är tom

Varukorg

Handledsdistorsion (stukning av handleden)

Senast uppdaterad: 1 juni 2020

Beskrivning av skada

Vid en handledsdistorsion eller en stukning av handled skadas ledbanden runt handleden. De ben som finns i handleden hålls på plats av ledbanden, vilket medför att en skada på ledbanden genom en översträckning som ger en instabilitet i handleden. Vid tillräckligt stor påfrestning eller felaktig belastning kan ledbanden gå av. En handledsdistorsion kan ställa till stora problem i vardagen även om smärtan ofta är ganska lindrig och svullnaden brukar lägga sig efter ett par dagar. Om handleden blir kraftigt svullen, missfärgad eller felställd bör du uppsöka vård.

Vem det drabbar

Handledsdistorsion är en vanligt förekommande problematik som uppstår i alla åldrar. 

Handledsdistorsion uppstår ofta efter fall då man tar emot sig med hand/handled på utsträckt arm, eller vridit till handleden av någon anledning alternativt om du fått ett slag på handleden. Det är också vanligt att få en stukad handled när man utövar idrotter med mycket närkontakt eller vid hård styrketräning då lederna utsätts för mycket påfrestning.

Symtom

Handledsdistorsion ger en svullen handled som blir öm och kan begränsa rörligheten i leden och orsaka smärta som kommer plötsligt. Vanligaste symtomen:

  • Handleden känns öm och blir svullen
  • Det går ofta bra att röra på fingrarna
  • Smärta och begränsad rörlighet kan uppstå i handleden
  • Rörelser i handleden gör ont
  • Ofta uppstår en blödning, vilket syns som ett blåmärke

Detta kan du göra själv

Vid själva stukningstillfället är det bra att använda sig av ”PRICE” metoden, för att begränsa skadans omfattnings och lindra smärtan. Metod som går ut på att lägga tryckförband runt det skadade området ”Pressure”. Vila för att minska cirkulationen och blodflödet till det skadade området ”Rest”. Använda en kylpåse eller motsvarande för smärtlindrande effekt ”Ice”. Efter tryckförbandet som initialt lagts på läggs ett bandage med lättare tryck som bör sitta till ca 48 h efter skada ”Compression”. Samt att hålla handen i högläge ”Elevation”. 

För att bli av med besvären från en handledsdistorsion är det viktigt att först och främst låta leden vila gärna ett till två dygn. Därefter är det viktigt att komma igång med rehabiliterande styrkeövningar, gärna i kombination med ett handledsortos som stabiliserar och avlastar och på så sätt hjälper handleden. Det är viktigt att börja använda handen igen så snart det går, rörelse och rätt rehabilitering ger en bättre prognos. En stabiliserande ortos kan vara effektivt för att komma igång tidigt. Vid behov kan även antiinflammatoriska medel hjälpa.

Olika typer av hjälpmedel

Ett hjälpmedel för att avlasta och stabilisera handleden är av stor vikt för att handleden ska komma åt att vila och därmed få en chans att läka. Det vi vill uppnå är att minimera de ogynnsamma rörelserna som påverkar de skadade ledbanden i handleden negativt. Det görs enkelt med en handledsortos, gärna med ordentlig support för att komma igång och börja använda din hand igen. Väljer du en handledsortos med skena och spännband så ger det extra mycket stöd för din skadade handled. Väljer du en handledsortos med kompression så hjälper den att hålla ner svullnad i handleden. En handledsorts hjälper inte bara handleden att vila samt undviker de ogynnsamma rörelser, den ger även minskad smärta i din handled. En bra handledsortos kan korta ner rehabiliteringstiden och förebygga nya ledbandsskador.  

Behandling i vården

Problemen som uppstår i samband med en handledsdistorsion går ofta över av sig själv, men om handleden skulle bli mycket svullen, missfärgad eller ha en felställning är det viktigt att söka vård. Om värken är fortsatt lika kraftig efter två till tre dagar bör du kontakta vården för vidare utredning. Ibland kan det vara svårt att skilja på en kraftig stukning och ett benbrott. Vid misstanke om benbrott får du träffa läkare och röntga handleden.

Om du stukar handleden ofta kan du behöva ta hjälp av en arbetsterapeut eller fysioterapeut för rätt rehabilitering och eventuellt mer utredning. 

Aktuellt med operation?

Vanligtvis utförs inte operationer vid denna problematik, men i vissa fall när ledband och ledkapsel brustit kan operation vara nödvändigt. 

Skriven av Alexander Andersson

Leg. Ortopedingenjör

Leg. Ortopedingenjör med 6-års erfarenhet. Specialiserad inom området proteser och ortoser.