Kryck­guiden – Allt du behöver veta om kryckor

Att gå med kryckor kanske ser lätt ut, men det sitter faktiskt en del teknik bakom. I den här guiden besvarar vi vanliga frågor vi får om kryckor och beskriver skillnaden på de olika typerna av kryckor och tillbehör som finns i vårt sortiment.

Hur går man med kryckor?

Det du ska tänka på när du går med kryckor är att du ska gå diagonalt. Så när du sätter fram höger fot, ska vänster krycka fram. Då avlastar du på rätt sätt och får en naturlig gång.

Ofta faller sig kryckgången naturligt, men gör den inte det så är det bra att öva på den rätta tekniken för att undvika felbelastning. Om gången blir osymmetrisk kan du i värsta fall få för tung belastning på axlar och armar, vilket kan leda till onödig smärta.

Använder du endast en krycka ska du ha den på motsatt sida från benet eller foten du har ont i.

Hur hoppar man med kryckor?

Har du en skada som gör att du inte kan lägga någon belastning alls på den skadade foten eller benet så behöver du i stället hoppa med kryckorna. Det kan till exempel vara om du har brutit benet.

När du hoppar får du större belastning på armar, händer, handled och axlar. Det finns ingen speciell teknik, mer än att du såklart ska hålla uppe det skadade benet.

Det du kan göra för att det ska bli mer bekvämt är att välja en ergonomisk krycka. De är mjukare runt handtag och i armstödet. Det finns också Axillarkryckor som placeras under armhålan. Om du tycker det är svårt att lägga hela kroppsvikten på händer och armar kan en sådan underlätta.

Hur går man med kryckor i trappan?

När du går i trappan med kryckor ska du hålla i ledstången med ena handen och kryckorna i den andra.

Gå upp med foten du inte har en skada på, sedan lyfter du upp den andra foten samtidigt som du sätter ner kryckan. Det gäller alltså att ta ett trappsteg i taget hela tiden för att inte belasta den skadade foten.

Hur lång ska en krycka vara?

Om du står rakt och armen hänger ned vid sidan ska kryckhandtaget vara i samma höjd som dina handleder. Då får du en lätt böjd armbåge vilket är den rätta längden.

Hur går man med kryckor efter en knäoperation eller en höftledsoperation?

Vi som jobbar med hjälpmedel får ofta frågor om hur man ska gå med kryckor, och hur länge man ska gå med kryckor, efter knä- eller höftledsoperation.

Vårt svar är att du behöver fråga din behandlande läkare eller sjukgymnast som du troligtvis fått träffa efter operationen.

Anledningen till att vi inte kan svara bättre på de här frågorna är att det beror väldigt mycket på vad du har gjort för operation och hur mycket du får belasta skadan. Det finns till exempel personer som byter ut sin höftled och kan gå utan kryckor bara några dagar efter. Sitter den nya höftleden bra är det inga problem. Men det finns andra operationer där du behöver kryckor under längre perioder.

Vi har märkt att det kan gå lite fort ibland hos sjukgymnasten och att många efter besöket bara fått veta hur de ska använda kryckan och sen skickats hem. Och när de kommer till oss inser vi att de kunnat lägga undan kryckan för länge sedan. Så håll den kontakten med sjukvården och se till att hålla dig informerad så att du inte använder dina kryckor alldeles för länge, eller alldeles för kort tid.

I början av guiden har vi beskrivit hur du går med kryckor beroende på hur mycket belastning du får lägga på skadan.

Hur går man med kryckor när det är halt?

När det är halt ska man använda någon sorts dubb på kryckan. Längre ner i guiden hittar du mer information om de olika dubbarna som finns att välja på ur vårt sortiment.

Något annat att tänka på är att du ska ta korta steg. Det finns en risk för att du halkar om du tar ett långt steg och sätter i hälen först. Du ska inte heller sätta i kryckan för långt fram, eftersom du då kan missa med dubben och ramla framåt.

När det är halt ute går man naturligt med kortare steg, och det är helt enkelt samma sak med kryckorna.

Hur mycket kostar en krycka?

Priset varierar och skillnaden ligger i funktionen. En standardkrycka utan några specifika funktioner kostar runt 145 kronor styck. Behöver du två landar alltså priset på 290.

Andra kryckor som har mer material, eller som har specialfunktioner har en något dyrare prislapp.

Vilken krycka ska jag välja?

Det finns en del fuktioner som skiljer de olika kryckorna åt. Dels om du vill kunna justera kryckans längd eller inte. Det finns kryckor som är helgjutna där man sågar till rätt längd och det finns kryckor där du själv kan justera längden. En del upplever att de helgjutna kryckorna är mer stabila.

En annan sak som skiljer kryckorna åt är brukarvikten. De allra flesta kryckor kan ta vikt upp till 100 kg, men vet du med dig att du behöver en krycka som klarar mer behöver du vara uppmärksam på hur kryckan är viktklassad.

Förutom det så finns det en del andra funktioner som skiljer kryckorna åt. Till exempel finns det kryckor som kan fällas ihop, speciella kryckor för reumatiker och det finns kryckor som är mer ergonomiska.

Här beskriver vi de olika funktionaliteterna i kryckor vi säljer.

Kryckkäpp FLEX

Det här är en klassisk krycka där du själv kan justera längden. Den finns i tre olika färger och säljs styckvis.

Pris: 145 kronor styck
Max brukarvikt: 140 kg
Ställbar höjd: 75-97cm.

Kryckan finns även i en längre modell för dig som behöver upp till 112cm, en kortare modell för dig som behöver 58-80 cm och en modell för barn 46-58 cm.

Läs mer om Kryckkäpp Flex här

Kryckkäpp FLEX Ergo

Den här kryckan passar för dig som vill ha en mer ergonomisk krycka. Den är dyrare än standardkryckan men har flera bra funktioner för bättre ergonomi.

Handtaget är anatomiskt utformat och roterbart. Det innebär att du kan justera in rätt vinkel för din handled. Den är dessutom mjukare än standarkryckan runt hand och handled.

Pris: Standardlängd 359 kronor styck. Den längre modellen kostar 370 kronor styck.
Max brukarvikt: Skiljer sig mellan längder och utföranden men ligger mellan 120 kg och 140kg. Läs mer under produktbeskrivningen för exakt vikt.
Ställbar höjd: Finns från 75 cm till 112cm.

Läs mer om Kryckkäpp Flex Ergo här

Axillarkrycka

Om du har en skada där du bara får belasta väldigt lite, eller inget alls, kan det bli väldigt tungt när du plötsligt ska lägga hela din kroppsvikt på armar och händer.

Eller om du har någon annan skada på händer eller armar som gör att du inte kan belasta där alls. Då kan en axillarkrycka vara rätt alternativ för dig.

Med en axillarkrycka lägger du belastningen under armhålan när du hoppar fram. På så sätt får du stöd av hela överkroppen.

Pris: 785 kronor styck.
Max brukarvikt: 150 kg
Ställbar höjd: 110-140 cm

Läs mer om Axillarkrycka här

Hopvikbar Kryckkäpp

Om du ska ut och resa eller om du bara vill ha en smidig, stabil krycka som är lätt att ta med överallt, då kan den här vara något för dig.

När kryckan är vikt är den endast 57 cm lång och kan stoppas ner i till exempel en väska. Den är enkel att fälla ut och in, och levereras med en praktisk påse som du kan förvara den i.

Pris: 775 kronor styck
Max brukarvikt: 130 kg
Ställbar höjd: 77-95 cm

Läs mer om Hopvikbar Kryckkäpp här

Reumatikerkryckkäpp FLEX

För någon som har reumatism kan det vara svårt att lägga vikt på handleder och händer. Därför finns en speciell krycka som ska underlätta för dig med reumatism.

I stället för att lägga vikt på handlederna, lägger du din vikt på armarna genom att placera dem i en armhållare. Armhållaren är justerbar och kan vridas både i sidled och framåt/bakåt.

Kryckan har en överdel i mjukt polstrad nylon för att det ska bli bekvämt och mjukt för armen.

Pris: 719 kronor styck
Max brukarvikt: 140 kg
Ställbar höjd: 95-118 cm

Läs mer om Reumatikerkryckkäpp här

Tillbehör kryckor

Det finns en del tillbehör till kryckan för att din krycka ska få en bättre funktionalitet. Här presenterar vi de mest populära tillbehören ur vårt sortiment.

Doppsko till krycka

Själva foten på din krycka kallas för doppsko. Den slits med tiden och du behöver ha koll på den så att du inte får hål i botten och börjar gå på aluminiumröret.

Den här doppskon passar alla kryckor från vårt sortiment, men har du köpt kryckan någon annanstans behöver du dubbelkolla storleken på röret. Doppskon har en innerdiameter på 19-20mm.

Pris: 39 kronor styck

Läs mer om doppsko till krycka här

Ingrid Doppsko elastisk hals med isdubb

Det som skiljer den här doppskon från vanliga är två saker. Den har en elastisk hals som gör att den anpassar sig till rörets tjocklek vilket gör att den passar många olika kryckor och käppar.

Förutom det har den en isdubb som är enkel att fälla ut vid halka, och in när den inte behövs. Du får alltså en doppsko och isdubb tillsammans.

Pris: 125 kronor

Läs mer om Ingrid Doppsko här

Isdubb Kronan

Det är viktigt att använda någon sorts dubb när det är halt ute. Isdubb kronan ser ut precis som den låter, som en uppochnedvänd krona och har flera piggar.

Fördelen är att du har fler fästpunkter när det är halt ute än om du skulle använda isdubb med endast en pigg.

Den kan enkelt fällas upp när den inte behövs och passar alla kryckor i vårt sortiment.

Pris: 115 kronor styck

Läs mer om Isdubb Kronan här

Isdubb spets

Till skillnad från kronan ovan så har den här endast en spets. Med en spets blir ytan som du fäster emot lite kraftigare, vilket gör att du har mindre risk att glida med den vid snö och is.

Den kan enkelt fällas upp när den inte behövs och passar alla kryckor i vårt sortiment.

Pris: 115 kronor styck

Läs mer om Isdubb Spets här

Kryckpolstring

Har du köpt en standardkrycka men känner att du ändå vill ha det mjukare så finns den praktiska kryckpolstringen som enkelt klistras på handtaget och armbygeln.

Kryckan blir mjukare och skönare att hålla i under längre perioder.

Pris: 105 kronor styck

Läs mer om Kryckpolstring här

Ingrid käpphållare original

Om du vill kunna hänga kryckan på exempelvis en hatthylla eller en bordskant så är detta det perfekta tillbehöret. Ingrid käpphållare är populärt och många uppskattar att kunna hänga upp käppen i stället för att luta den.

Kontakta oss

Hittar du inte svar på din fråga eller vill komma i kontakt med oss av annan anledning så är du varmt välkommen. Du hittar våra kontaktuppgifter här.

Här kan du se hela vårt kryck- och käppsortiment.

Skriven av

Michael Bankler

Leg. Ortopedingenjör

med 15-års erfarenhet. Specialiserad inom området ortoser, barnortopedi och proteser.