MBT-skor Dam

MBT-skorna har en unik rundad sula som bidrar till många positiva effekter på kroppen. Med dessa skor på fötterna minskar du påfrestning på lederna samtidigt som du förbättrar din kroppshållning. Läs mer om mbt-skor dam.

Filtrera & sortera

Filtrera på:

Pris

krkr

Storlek

Läst

Färg

Varumärke

Betyg

Sortera på:

MBT-skor Dam | Så får du en friskare kropp med MBT

I den här texten förklarar Michael Bankler, ortopedingenjör med över 15 års erfarenhet i branschen, hur MBT fungerar och varför man ska använda dem.

Vad är MBT?

MBT är en förkortning som står för Masai Barefoot Technology. Skons grundtanke har sitt ursprung hos masaifolket i östra Afrika.

Masaierna är välkända för att de kan gå långa sträckor över fält och mark barfota och för deras extremt bra kroppshållning. De har dessutom sällan höft-eller ryggbesvär.

MBT-skon har en instabil sula. Syftet med skon är att den ska efterlikna rörelsen som sker i en fot som går på mjuk sand eller gräs, på samma sätt som när Masaierna gick barfota över fälten.

Hur är MBT-skon uppbyggd?

Många skor bygger på stabilitet, medan MBT tvärtom bygger på instabilitet. Genom att kroppen hela tiden måste jobba för att hålla balansen, belastas inte lederna. Det är i stället balansmuskulaturen runt lederna som jobbar.

MBT skorna har en patenterad sulkonstruktion som består av fem delar:

  • Ett multifunktionellt inlägg som ger foten hälhöjd.
  • En stel rullsula som tar bort punktbelastningar i steget.
  • En mellansula med balanspunkt. Sulan aktiverar stabiliserande aktivitet av musklerna.
  • Ett mjukt material för stötdämpning som sitter i hälpartiet. Det gör steget mjukare vilket är skonsamt för lederna.
  • Yttersulan på skon. Det är en slitstark sula som inte lämnar märken på golvet om man använder dem inomhus.

Fördelar med MBT-skor

MBT-skorna har en unik rundad sula som bidrar till många positiva effekter på kroppen. Därför rekommenderas den ofta av läkare och sjukgymnaster.

Fördelarna när du använder MBT-skor är:

  • MBT-skor minskar belastning i knäled, rygg och höftled. Om du har smärtor i någon av dessa områden kan MBT-skor vara bra för dig. De är också bra att använda i förebyggande syfte om du jobbar många timmar, stående och gående på hårda golv.
  • Det kan lindra vid en del skador och besvär. Om du till exempel har en dokumenterad knäskada, kan MBT hjälpa till genom att minimera krafterna som påverkar lederna negativt.
  • Du ökar muskelaktiviteten.
  • Du ökar blodcirkulationen vilket kan vara extra bra för personer med diabetes.
  • Om du har problem med nacke och axlar på grund av dålig hållning får du en positiv effekt av MBT.
  • När du använder MBT-skor tränar du hela tiden på din balans.

Det är med hjälp av den rundade sulan som varje steg blir mjukare och skonsammare för kroppen.

Med en MBT-sko landar du mjukt på hälen när du sätter i foten. Eftersom hälkudden är så mjuk, hjälper den dig att rulla fram steget tills du står plant.

Med hjälp av rullsulan, rullar foten sedan enkelt över till framfoten och hjälper dig att avveckla steget, utan att du behöver böja tålederna.

Vem ska inte använda MBT?

I många fall är MBT-skor bra, men det finns en del felställningar i foten, knäna och ryggen där MBT kan göra det värre.

Här är några felställningar där vi avråder från att använda MBT.

  • Om du pronerar väldigt mycket, vilket alltså innebär att fötterna lutar inåt. Då behöver du ofta en stabil sko, och en MBT kan förvärra pronationen.
  • Om du har en kraftig supination, alltså om fötterna lutar utåt, ska du inte heller använda en MBT-sko då supinationen kan förvärras.
  • Alla som har någon form av grövre felställning i foten bör undvika MBT. Har du någon form av felställning ska du först och främst gå till ett ställe där de kan titta på dina fötter och bedöma om MBT passar dig.
  • Om du har en platt fot med en häl som pekar utåt ska du inte använda MBT. Då belastar du ryggen och knäna ännu mer.
  • Personer med stora felställningar på knän och rygg behöver först och främst höra av sig till någon som kan mycket om MBT innan de köper en sko.
  • Om du är kraftigt hjulbent eller kobent rekommenderar vi inte att du använder MBT.

Om du känner dig osäker på om MBT är något för dig, är du varmt välkommen att kontakta oss så hjälper vi dig. Det kan vara så att du behöver fotriktiga skor, sandaler, eller walkingskor för dina besvär eller individuella skoinlägg. Vi kan både hjälpa till i butik samt via videosamtal.

Vilka skador är MBT bra för?

HALLUX VALGUS

Hallux Valgus är en felställning i stortåleden. Den uppstår på grund av en förslitning i leden, och dessvärre blir det sällan bättre med tiden.

När vi går böjer vi stortåleden varje gång vi avvecklar ett steg. Det lägger tryck på leden och det är just det som gör att leden slits ut.

Eftersom MBT-skon har en stel rullsula, böjer du aldrig leden när du går. Då tar du bort belastningen i stortåleden, vilket gör att förslitningen inte förvärras.

Här kan du läsa mer om Hallux Valgus

HAMMARTÅ

Hammartå är en framfotsfelställning som kan uppstå när man haft felaktig belastning på fötterna en längre tid men kan även vara ärftlig. Det är också ett vanligt tillstånd hos personer som dessutom har Hallux Valgus.

En hammartå ser ut, precis som de låter på namnet, som en hammare, till följd av att lederna i tån har böjts.

Eftersom MBT-skon har en stel rullsula, böjer du aldrig leden när du går. Då tar du bort belastningen i tålederna, vilket gör att tillståndet inte förvärras.

HALLUX RIGIDUS

Hallux Rigidus innebär att man har artros i tån, och att leden därför har stelnat. När man har det här problemet kan man därför inte böja och sträcka på tålederna.

Då hjälper den stela rullsulan till eftersom du inte behöver böja på leden när du går. Det kommer minska smärtan i foten och tar bort belastningen på tåleden så att artrosen inte blir värre.

MORTONS SJUKDOM

Mortons innebär att man har ont i främre delen av foten. Det beror på att en nerv under en längre tid har klämts mellan två ben i framfoten.

En orsak kan vara att man haft skor som passar dåligt, eller att framfoten är lite nedsjunken. Mortons kan göra väldigt ont, men om man får bort trycket på nerven, kommer symtomen försvinna.

Med hjälp av den stela rullsulan i MBT-skon, avlastas nerven och svullnaden går ner. Det kommer inte ge effekt direkt så man behöver ge det lite tid. Men till slut kommer foten bli bra igen.

Om du behöver extra inlägg går det bra att använda det. Men det är viktigt att tänka på att inlägget måste vara mjukt, så att det inte påverkar balansfunktionen i skon.

Om du behöver ett extra inlägg kan du kontakta oss så hjälper vi dig.

HÄLKUDDESYNDROM

Hälkuddesyndrom innebär att man har ont i hälbenet eller hälkudden. Det orsakas av överbelastning eller trauma mot hälen.

Den mjuka stötdämparen i skon tar bort mycket av trycket som hälen utsätts för när vi går. I skons bakre del finns en kil som hjälper till att driva steget framåt. Då belastas inte hälen under lika lång tid.

När du tar bort krafterna som påverkar hälen negativt, kommer smärtan med tiden försvinna.

Här kan du läsa mer om hälbesvär

HÄLSENEINFLAMMATION

Hälseneinflammation orsakas av upprepade små skador på hälsenan. Det uppstår vanligen i samband med fysisk aktivitet som löpning eller hopp. Men det kan också bero på olämpliga skor.

Varje gång du tar ett steg spänner det lite i hälsenan. Med hjälp av MBT drar det inte lika mycket i senan när du rullar av steget vilket gör att spänningarna i senan försvinner snabbare.

Även om MBT är bra för personer som har problem med hälsenan, kan fel val av MBT förvärra skadan. Därför är det viktigt att välja rätt typ av sula och välja en sko som inte är kraftigt upprullad baktill.

Ett bra alternativ kan vara cushioning. Tveka inte att kontakta oss så hjälper vi dig att hitta det bästa alternativet för just dig.

Här kan du läsa mer om hälseneinflammation

RYGGPROBLEM

Om du har någon form av smärta i ryggen kan MBT skon hjälpa dig att ta bort den smärtan. Du kanske har ett arbete där du gör monotona rörelser och står upp under längre stunder. Om du har dålig hållning kan det också påverka ryggen negativt.

Rullsulan i MBT-skon gör att du blir instabil. När du blir det spänner du magen automatiskt och aktiverar stabilitet i överkroppen. Med ett par MBT-skor på fötterna kan du inte stå med dålig hållning och det gör att smärtan i ryggen minskar.

Här kan du läsa mer om smärta i ländryggen

ARTROS I KNÄ, RYGG OCH HÖFT

När du sätter ner hälen hårt i marken går en stötvåg genom kroppen och lederna. Artros utvecklas ofta långsamt under många år, och alla människor som lever tills de blir gamla får någon gång artros. Men besvären man får av artrosen varierar från människa till människa.

Med hjälp av den mjuka sulan i MBT-skon, absorberas stöten som går genom kroppen. Tack vare det minskas påfrestningarna som sker på knäna, höfterna och ryggen när du går.

Här kan du läsa mer om artros i knäleden

DIABETES

En person med diabetes kan få problem med blodcirkulationen och får därför känsliga fötter. Eftersom cirkulationen är så nedsatt kan tryck på foten leda till en underhudsblödning.

När man har diabetes vill man därför ta bort alla punkttryck på fötterna, och detta gör man med en MBT-sko. Även personer med lindriga besvär kan använda i förebyggande syfte.

I vissa fall är man så påverkad i fötterna att man inte har någon känsel alls. När man inte har känsel har man inte heller balans. I dessa fall rekommenderas inte en MBT-sko eftersom man kan tappa balansen och ramla.

Här kan du läsa mer om skador i fot och häl

PLANTARFASCIIT

Plantarfasciit är en relativt vanlig åkomma som uppstår vid överbelastning av den breda och tjocka senan som stödjer hålfoten. Om man har Plantarfasciit har man ont under eller på insidan av hälen.

När du går spänner du senan och smärta uppstår. Med hjälp av den stela rullsulan i MBT-skon spänner du inte senan på samma sätt eftersom skon rullar fram. Då retar du inte den pågående inflammationen och skadan kan lättare läka ut.

Här kan du läsa mer om plantarfasciit